BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea hekkerkommandója a Bitcoin felé fordul

A jelek szerint Észak-Korea próbál egyre több Bitcoint és egyéb kriptovalutát szerezni, Kim Dzsongun rezsimjének hekkerei fokozzák a támadásaikat az ezekkel kereskedő dél-koreai oldalak ellen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfői, egyhangúlag elfogadott határozatában megtiltja az észak-koreai textilexportot és a cseppfolyósított gáz importját, évi 2 millió hordóban maximálja az ország finomítottolaj-importját és a jelenlegi szinten a nyersolajét. A Reuters szerint Phenjan évente 4,5 millió hordó finomítottolaj-terméket és 4 millió hordónyi nyersolajat importál. A határozat megtiltja, hogy újabb munkaengedélyeket adjanak ki külföldön észak-koreaiaknak, és hogy közös vállalatokat alapítsanak. Újabb phenjani illetékeseket is megneveztek, akik nem utazhatnak külföldre, és akiknek a határon túli javait befagyasztották.

Miután az Egyesült Államok lemondott a teljes olajembergóról, ellenszavazat nélkül átmentek az újabb szankciók
Forrás: MTI

A textiláruk jelentik a második legfontosabb tételt Észak-Korea kivitelében a szén és egyéb ásványkincsek mellett, az összbevétel negyedét adják. Phenjan tavaly 752 millió dollár értékben exportált textilt, ennek közel 80 százalékát Kínába. Nagy érvágást jelenthet az országnak a külföldi munkaengedélyek szigorítása is. Becslések szerint 60-100 ezer észak-koreai dolgozik gyakorlatilag kényszermunkásként külföldön, többnyire Kínában és Oroszországban, ami évi 1,2-2,3 milliárd dolláros bevételt hoz az országnak.

Az Egyesült Államok eredetileg szigorúbb szankciókat akart, de Kína ellenállása lehetetlenné tette a teljes észak-koreai olajimport megtiltását. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington kész egyedül is lépni, hogy leállítsa Phenjan nukleáris programját.

Phenjan visszautasította a szankciókat, és ismét megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy hamarosan soha nem tapasztalt szenvedésben lesz része.

A jelek szerint egyébként Észak-Korea próbál egyre több Bitcoint és egyéb kriptovalutát szerezni, Kim Dzsongun rezsimjének hekkerei fokozzák a támadásaikat az ezekkel kereskedő dél-koreai oldalak ellen

– számolt be a Bloomberg a FireEye biztonsági cég új jelentésére hivatkozva.

Eszerint feltörtek egy angol nyelvű bitcoinos híroldalt, és ebben a kriptovalutában szedtek be pénzt a WannaCry zsarolóvírus áldozataitól is. Dél-koreai források szerint Phenjan egész hadseregnyi, körülbelül 6000 hekkert használ kémkedéstől pénzlopásig mindenre, és Szöul nem csupán a közelség és az azonos nyelv miatt lett az első számú célpont, hanem azért is, mert idén a kriptovaluta-kereskedelem egyik legfontosabb központja lett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.