BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így alakult a külkereskedelmi többlet júniusban

Idén júniusában a kivitel volumene 2,5, a behozatalé 5,6 százalékkal nőtt, az aktívum 152 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) külkereskedelmi termékforgalomról szóló, 2017. júniusi második becslésében. A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 4,8, a behozatalé 8,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 2017 első hat hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 4,8 milliárd euró volt.

A kivitel értéke 8,8 milliárd euró (2722 milliárd forint), a behozatalé 7,8 milliárd euró (2414 milliárd forint) volt 2017. júniusban – írja a KSH külkereskedelmi termékforgalomról szóló, 2017. júniusi második becslésében. Eszerint idén júniusban az egy évvel korábbihoz képest Euróban kifejezve az export értéke 4,5, az importé 7,2 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 152 millió euróval csökkent, és 998 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 62 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.)

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben nem változott, míg behozatalban 0,3 százalékkal csökkent. A cserearány 0,3 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 1,8, a dollárhoz viszonyítva 1,7 százalékkal erősödött.

A becslés szerint a gépek és szállítóeszközök előző év júniusi áron számított kereskedelme a kivitelben 1,6 százalékkal csökkent, a behozatalban nem változott. A közúti járművek exportja enyhén csökkent, importja kismértékben nőtt. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene hetedével csökkent, importvolumene nem változott jelentősen. A dízelmotorok kivitele több mint negyedével, az elektromos áramfejlesztők, -átalakítók exportja közel felével esett vissza. A motoralkatrészek exportja majdnem ötödével bővült. A villamos gépek, készülékek és műszerek importja tizedével emelkedett, a növekedésben az elektronikus integrált áramkörök, valamint az áramkörök kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek behozatala dominált.

Forrás: KSH

A becslés kitért rá:

a feldolgozott termékek exportvolumene 5,4, az importé 6,6 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme exportban több mint tizedével nőtt, importban közel ugyanekkora mértékben csökkent. Kivitelben a gyógyszerek és antibiotikumok forgalma emelkedett, míg behozatalban a vérkészítmények kereskedelme jelentősen csökkent.

Az egyéb vegyi anyagok és termékek importja közel harmadával nőtt, elsősorban a reakcióindítók, -gyorsítók és katalizátorok, valamint a növényvédő szerek forgalmának emelkedése folytán. Az egyéb feldolgozott termékek behozatalában a hangfelvételre alkalmas termékek importja élénkült. A vas- és acélbehozatal közel tizedével bővült.

Az energiahordozók importvolumene 20 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala csaknem a felével nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja kissé csökkent. A villamosenergia-behozatal közel tizedével esett vissza – írja a KSH.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,4, az importé 9,9 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint negyedével emelkedett – főként a kukorica Németországba és Olaszországba irányuló kivitele miatt. A zöldségfélék és gyümölcsök importja több mint ötödével nőtt az idénygyümölcsök behozatalának növekedése következtében.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel 2,6, a behozatal volumene 3,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 29 millió euróval emelkedett, és 948 millió eurót tett ki. Az exportnak 79, az importnak 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,9, a behozatal volumene 15 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 181 millió euróval romlott, és 50 millió eurós aktívumot mutat.

A 2017. január és június közötti időszakban a kivitel értéke 51,0 milliárd euró (15 782 milliárd forint), a behozatalé 46,2 milliárd euró (14 287 milliárd forint) volt – írja becslésében a KSH.

A becslés végül kitért rá:

2017. január–június az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 7,0, a behozatalé 8,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 604 millió euróval csökkent, és 4,8 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,6, behozatalban 2,5 százalékkal nőtt. A cserearány 0,9 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 1,0 százalékkal erősödött, a dollárhoz viszonyítva 2,0 százalékkal leértékelődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.