BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesített Kína importja augusztusban

A vártnál erősebben nőtt Kína importja augusztusban, ami erősíti azokat a véleményeket, amelyek szerint a világ második legnagyobb gazdasága – a monetáris szigorítás dacára – továbbra is egészséges ütemben növekszik.

A kínai vámszolgálat pénteken közzétett adatai szerint az export dollárban számított értéke 5,5 százalékkal, az importé pedig 13,3 százalékkal nőtt augusztusban az előző év azonos hónapjához képest.

A Reuters által megkérdezett elemzők az export 6,0 százalékos növekedését várták augusztusra az előző havi 7,2 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 10,0 százalékra számítottak a júliusi 11,0 százalékos emelkedést követően.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A kínai külkereskedelmi mérleg 41,99 milliárd dolláros többlettel zárt augusztusban, míg elemzők 48,6 milliárd dollárra számítottak a júliusi 46,73 milliárd szufficit után.

Jüanban számolva az export értéke 6,9 százalékkal, az importé pedig 14,4 százalékkal növekedett augusztusban éves szinten. A júliusi 321,2 milliárd jüan aktívum után 286,5 milliárd jüanos többlet keletkezett a kereskedelmi mérlegben, jóval kevesebb az elemzők által várt 337 milliárd jüannál.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Bár idén erőre kapott Kína külkereskedelme az előző néhány gyengébb év után, a kilátásokat beárnyékolja a feszültségek kiéleződése az Egyesült Államokkal. Donald Trump amerikai elnök éppen augusztus közepén engedélyezte a szellemi tulajdonjogok feltételezett kínai megsértésére vonatkozó vizsgálat elindítását.

Augusztusban 26,23 milliárd dolláros többlet keletkezett a kínai külkereskedelmi mérlegben az Egyesült Államokkal – Kína legnagyobb exportpiacával – szemben a júliusi 25,2 milliárd dollár után. Az idei év első nyolc hónapjában 168,06 milliárd dollár többletet halmozott fel Kína az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.