BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresletet támasztanak az ingatlanpiacon

Már több mint ötvenezer családon segített a családi otthonteremtési kedvezmény.

A kormány számára két oldalról fontos a hazai építőipar, az ingatlanpiac fejlesztése: egyrészt a hazai építőipar munkahelyeket teremt, s az építkezések jótékonyan segítik a hazai gazdaság fejlesztését, másrészt az ingatlanfejlesztések, illetve a lakásvásárlás támogatásával szociálpolitikai célokat is tud szolgálni a kabinet.

Fotós: Vémi Zoltán

A családtámogatás a kormányzat egyik legfontosabb célja, jövőre 236 milliárd forintot fordítanak erre. Ezen belül kiemelt szerep jut a családi otthonteremtési kedvezménynek (CSOK), amelyet immár több mint 50 ezer család vett igénybe. Új lakások építését, valamint új és használt lakások vásárlását támogató konstrukció keretében a kormányzat eddig több mint 126 milliárd forinttal tudta segíteni a polgárok lakásgondjainak megoldását. A kormányzat az eddigi tapasztalatok alapján ősszel újabb, komolyabb átalakítást tervez a konstrukcióban. A hírek szerint szó van arról, hogy eltörlik a CSOK igénylésénél a felső korhatárt, illetve arról is, hogy emelik a használt lakás vásárlásakor igényelhető támogatás összegét. Az első megoldás segíthet azoknak a családoknak, ahol a gyermekek már nagyobbak, és jobban igénylik például a saját szobát vagy akár a későbbiekben az önálló élet megteremtését. A használt lakások vásárlásánál a magasabb összegű támogatás jótékonyan járulhat hozzá a lakáspiaci mobilitáshoz.

A CSOK – az eddigi tapasztalatok alapján legalábbis – egy másik szociálpolitikai problémára is jó válasz lehet: a statisztikák szerint a kedvezményt nagyobb részben vidéki családok veszik igénybe, a megoldás tehát az elvándorlás mérséklésében is segíthet.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a felfutó ingatlanhitelezést – március óta havonta 50 milliárd forintot meghaladó összegű lakáshitelt folyósítanak a bankok – szintén segíti a CSOK: a hitelügyletek 16 százalékához kapcsolódott az otthonteremtési kedvezmény a jegybank adatai szerint. Az MNB – összhangban a kormányzati tervekkel – azzal igyekszik tovább serkenteni az otthonteremtési célú hitelfelvételt, hogy a pénzintézeteket a hitelezési feltételek enyhítésére szorítja: a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) terméket szeptembertől már hat bank és a takarékszövetkezeti hálózat tagjai is kínálják. A versenyt jól mutatja, hogy az MFL meghirdetése óta a lakáshitelek hitelköltség-mutatója nagyjából 0,5 százalékkal csökkent.

A kormányzat azokon is segíteni akar, akik a korábbi években vettek fel hitelt, s most a tartozás mértéke (is) szerepet játszik abban, hogy nem vállalnak újabb gyermeket. A harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása gyermekenként egy-egy millió forinttal csökkenthető 2018. január 1-jétől, a kedvezmény a már meglévő, illetve a jövőben felvett jelzáloghitelekre is vonatkozik. Az intézkedésre a jövő évre 17 milliárd forintot különített el a kormány.

Segíthet a lakásproblémák megoldásán a Nemzeti Otthonteremtési Közösségre (NOK) vonatkozó szabályozás is, amelynek révén már megkezdődött az első NOK-ok szervezése.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.