BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MFB: öt százalék felett lehet az idei gazdasági növekedés

A gazdasági növekedést termelési oldalról az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor támogatta, míg a felhasználási oldalról a bruttó állóeszköz-felhalmozás és a fogyasztás.

A tavalyi 1,9 százalék után az idén minden valószínűség szerint gyorsabb növekedésre lehet számítani – olvasható az MFB Periszkóp elemzés szeptemberi kiadásában.

A GDP emelkedése többek között az alacsony bázisnak, az optimista lakossági és üzleti várakozásoknak, valamint az uniós forrásoknak köszönhető. A gazdasági növekedést termelési oldalról az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor támogatta, míg a felhasználási oldalról a bruttó állóeszköz-felhalmozás és a fogyasztás. Az összesítésből az is kiderül, hogy a belső tényezők adtak lendületet a gazdaságnak, ami az exportot meghaladó, rendkívül magas szintű importon is tetten érhető.

A fogyasztás az év első felében elérte a válság előtti szintet, ami a növekedési kilátásokra is pozitívan hatott. A vállalatok egyébként évek óta nem látott optimizmussal tekintenek a következő hónapokra. A bruttó export is javul, ami szintén fontos hajtóereje lehet a magyar gazdaságnak, azonban az import rendkívül magas szintje miatt a nettó kivitel aránylag alacsony volt eddig. A beruházások kiugró növekedése (közel harmadával többet fordítottunk fejlesztésre, mint egy évvel korábban) az EU-s források szélesedésének köszönhető, de a lassan bővülésnek induló hitelezés, illetve a fokozódó beruházási kedv is hajtja ezt a szektort.

Az MFB Periszkóp előrejelzése szerint az idei konjunktúraindexek alapján a gazdasági bizalom fennmaradása esetén 3,9 és 5,6 százalék közötti gazdasági növekedésre számíthatunk 2017-ben. Ez meghaladja az idei második negyedéves – éves alapon, szezonálisan és naptári hatással igazítottan – mért 3,5 százalékos növekedést, azonban az év második felében felpöröghet a fogyasztás, illetve a nyári szabadságolások sem húzzák le a bővülés ütemét. A piaci elemzők óvatosabbak az idei teljes éves bővüléssel kapcsolatban, 3,7 és 4 százalék közé várják a GDP-növekedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.