BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NAV segítségével csökken a bürokrácia

Az adóhatóság új intézkedéseivel a cégek támogatására, s nem a hatósági jelenlétre igyekszik helyezni a hangsúlyt.

A vállalkozások esetében az adózás terén a bürokráciacsökkentést leginkább a „szolgáltató NAV” szlogen alatt érdemes keresni. Az adóhatóság új intézkedéseivel a cégek támogatására, s nem a hatósági jelenlétre igyekszik helyezni a hangsúlyt – ennek jele, hogy a kis- és a középvállalkozások első botlását még nem követi szankció, ha a hibát az adózó a NAV jelzésére orvosolja.

Nagymértékben segíti az adózással kapcsolatos ügyek intézését a társaságok, egyéni vállalkozók elektronikus ügyintézés felé terelése is. Ez magában foglalja például az EKÁER és a tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség elektronizálását is.

Előkészületben van a számlázóprogramok „bekötése” a NAV-hoz. Ez egyszerűsítheti a cégeknél a könyvelői munkát. A kötelező e-számlázás ugyanis automatikusan végzi el a feladatokat, így erőforrás szabadulhat fel. A szabályozás szerint a 100 ezer forintot meghaladó áfatartalmú számlákról kap automatikus, valós idejű információt a NAV. Ez egyben azt is jelenti, hogy a számlát befogadó vállalkozás is valós időben értesülhet a számára kiállított számláról és annak tartalmáról, megkönnyítve és meggyorsítva így a bejövő számlákkal kapcsolatos ügyintézést.

A folyamat pedig nem áll meg. A kormány által támogatott elektronikus fizetés elősegítésével és a már említett e-számlázás bevezetésével valóban komoly lépéseket tehet a kabinet abba az irányba, hogy tovább fehérítse a gazdaságot, ami (a rendelkezésre álló adatmennyiség gyors bővülésének köszönhetően) nagyban csökkentheti a cégek adminisztrációs terheit.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.