BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgött a külkereskedelem a nyár végén

Idén augusztusban az export euróban számított értéke 10, az importé 13 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 119 millió euróval csökkent – írja becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kivitel értéke 7,9 milliárd eurót (2421 milliárd forintot), a behozatalé 7,5 milliárd eurót (2287 milliárd forintot) tett ki 2017. augusztusában – írja a külkereskedelmi termékforgalomról szóló első becslésében a KSH. Hozzáteszik, a külkereskedelmi többlet 440 millió euró (134 milliárd forint) volt.

A kivitel 79, a behozatal 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. 2017. augusztusban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 10, az importé 13 százalékkal nőtt – fűzi hozzá a KSH.

Forrás: KSH

A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások – elemezte a KSH adatait Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője, aki szerint az alacsony szinteken ragadó olajárak a vártnál kisebb mértékben rontják a cserearányokat.

Mindezek hatására idén a külkereskedelem többlete 8,4 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,72 milliárdról. 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várunk további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat – fűzte hozzá az elemző.

Virovácz Péter, az ING elemzője hangsúlyozta, az augusztusi külkereskedelmi többlet ugyan gyengébb lett a megszokottnál, de ez nem jelez gondot, lehetett erre számítani, a tavaly augusztus ugyanis nagyon kiemelkedő volt a külkereskedelem szempontjából.

Rámutatott, továbbra is dinamikusabban nő az import, mint az export, ami egyértelműen azt mutatja, hogy folyamatosan emelkedik a belső kereslet. Magyarországon a behozatalnak jelentős szerepe van a beruházásokban és a fogyasztásban is, így a szakértő szerint a két terület valószínűleg jól teljesített.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.