BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglódult az olasz ipari termelés

A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt Olaszország ipari termelése augusztusban, és az adatok azt mutatják, hogy folytatódik a gazdaság stabil növekedése.

Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) kedden közzétett jelentése szerint az ipari termelés szezonális kiigazítással számolva júliushoz képest 1,2 százalékkal bővült. A Reuters által megkérdezett elemzők a júliusival megegyező mértéke, 0,1 százalékos növekedésre számoltak augusztusról.

Forrás: AFP

A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban, szemben a júliusban mért 4,6 százalékos, illetve az elemzők által várt 2,8 százalékkal. A nyersadatok szerint 5,6 százalékos volt az éves összevetésű növekedés.

Az idei év első nyolc hónapjában 2,9 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az augusztussal végződő három hónapban pedig az előző három hónaphoz képest átlagosan 2,2 százalékos volt a növekedés.

Augusztusban már a negyedik egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés, ami arra enged következtetni, hogy az olasz gazdaság növekedése stabil alapokra került. Mindazonáltal az ISTAT szóvivője arra figyelmeztetett, hogy augusztusban gyakran változékony az ipari termelés, mivel sok gyár bezár nyári szünetre, így a szezonálisan kiigazított adatok kevésbé megbízhatóak.

Olaszország ipari termelése nagyjából 25 százalékkal csökkent 2008 és 2014 között, és az utóbbi két év alatt ennek csak egy kis részét sikerült visszaszerezni.

Az olasz kormány szeptemberben javította a gazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor jelezte, hogy az államháztartási hiány a vártnál kevésbé csökken jövőre az ideihez képest. A kormány immár arra számít, hogy idén és jövőre is 1,5 százalékkal nő a hazai össztermék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.