BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várható 2020-ig alapkamat-emelés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 2020-ig valószínűleg nem változtat a jegybanki alapkamaton – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 2020-ig valószínűleg nem változtat a jegybanki alapkamaton – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A tanács kedden ülésezik, az alapkamat mértéke tavaly május 25-től 0,90 százalék. Az elemző jelezte: a jegybank többször utalt arra, hogy az alapkamat stabilitása önmagában érték.

Hozzáfűzte: az alapkamat elveszítette irányadó jellegét, a hitel- és betéti kamatok mértékét a három hónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (Bubor) határozza meg, amely jelenleg 0,03 százalék. Az elemző szerint a Bubor 2018-ban negatív tartományba süllyed, 2019 júniusában kerülhet vissza a pozitív tartományba, majd 2019 végére érheti el a mostani alapkamat 0,90 százalékos szintjét. Mindezek hátterében az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája áll, amely hatást gyakorol az MNB-re.

Forrás: AFP

Az EKB 2018 szeptemberéig mindenképpen fenntartja az eszközvásárlási programot, mértékét jövő januártól havi 60 milliárd euróról 30 milliárdra csökkenti. Virovácz szerint a program fokozatos kivezetése várható, erre utalt Mario Draghi elnök is, tehát a mennyiségi lazítás nem szűnik meg egyik hónapról a másikra. Ráadásul az euróövezet messze van még a 2 százalékos inflációs céltól, a maginfláció 0,9 százalék. Az ING elemzője úgy véli: 2019 közepén várható, hogy az EKB dönt a mínusz 0,40 bázispontos betéti kamat emeléséről, így az két lépcsőben, 0,20-0,20 bázispontos növeléssel érheti el a nulla körüli szintet 2019 végére.

Virovácz Péter szerint mindez szerepet játszik abban, hogy 2020 előtt minden bizonnyal nem emel alapkamatot az MNB. Várhatóan fokozatos lesz a kamatemelési folyamat, az ING elemzője 2020-ban 1 százalékos jegybanki alapkamatra számít Magyarországon.

Emlékeztetett arra, hogy az euró árfolyama most stabilan a 310-es szint körül van, tehát nincs oka a jegybanknak közbelépni. Idén augusztusban a forint a 302-es szintig erősödött, ezért az MNB szeptemberben további lazításról határozott, az egynapos jegybanki betét kamatlábát mínusz 15 bázispontra szállította le.

Virovácz Péter megjegyezte: nincs szinkron az euróövezeti és a tengerentúli gazdasági, monetáris folyamatok között. Míg az euróövezet országainak gazdaságai, teljesítményei nem egységesek, addig az Egyesült Államokban közelebb állnak az inflációs cél teljesüléséhez, jók a foglalkoztatottsági mutatók, pörög a gazdaság. Mindennek köszönhető, hogy a piac 97 százaléka azt várja: a Fed december közepén 25 bázisponttal, az 1,25–1,50 közötti sávba emeli az alapkamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.