BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaesett a német ipari termelés

A vártnál kétszer nagyobb mértékben csökkent Németország ipari termelése szeptemberben az előző hónaphoz képest, de a kilátások kedvezőek, a harmadik negyedévben 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, és a következő hónapokban tovább gyorsulhat az ütem a gazdasági minisztérium várakozásai szerint.

A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölte, hogy a szezonálisan és naptári hatással kiigazított előzetes adatok szerint 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés augusztushoz képest. Elemzők 0,8 százalékos visszaesésre számítottak az előző hónap kiemelkedően jó teljesítménye után. Augusztusban 2,6 százalékot ért el a növekedés, ez az utóbbi több mint hat év legerősebb üteme volt.

Szeptemberben az energiatermelés 4,3 százalékkal, a termelési eszközök gyártása 2,7 százalékkal, a félkész termékek előállítása 0,8 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 0,3 százalékkal csökkent, az építőipari termelés viszont 0,4 százalékkal nőtt havi szinten.

Forrás: AFP

Éves összevetésben a nyersadatok szerint 3,6 százalékkal nőtt Németország ipari termelése szeptemberben az előző hónapban mért 4,6 százalékos növekedés után. Elemzők 4,4 százalékos emelkedést vártak szeptemberről.

A német gazdasági minisztérium közleményében azt hangsúlyozta, hogy az ipari termelés 0,8 százalékkal bővült július-szeptemberben, és az ágazat kilátásai nagyon kedvezőek. Ezt alátámasztják a hétfőn közzétett adatok, miszerint a várt csökkenés helyett, a tőkejavak iránti erős euróövezeti keresletnek köszönhetően, szeptemberben is emelkedett a német iparvállalatokhoz beérkezett megrendelések állománya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.