BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel ötszáz millió euró az októberi külkereskedelmi többlet

A kivitel volumene 9,6, a behozatalé 15 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi aktívum 495 millió euró volt 2017. októberben, amely 302 millió euróval kevesebb az előző év októberinél. 2017 első tíz hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 7,0 milliárd euró volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt második becslése szerint.

A kivitel volumene 9,6, a behozatalé 15 százalékkal nőtt, az aktívum 495 millió euró volt 2017. októberben, amely 302 millió euróval kevesebb az előző év októberinél. 2017 első tíz hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 7,0 milliárd euró volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt második becslése szerint.

A kivitel értéke 8,9 milliárd euró (2746 milliárd forint), a behozatalé 8,4 milliárd euró (2592 milliárd forint) volt idén októberben.

Euróban kifejezve az export értéke 12, az importé 17 százalékkal nőtt 2017. októberben az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi aktívum 302 millió euróval csökkent, és 495 millió eurót tett ki a KSH becslése alapján. Az egyenleg 27 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.

A naptárhatással kiigazított volumenindexek megegyeznek a kiigazítatlan volumenindexekkel, a kivitel volumene 9,6, a behozatalé 15 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala importban 2,5, exportban 2,6 százalékkal nőtt októberben az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 0,1 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 1,0 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 5,2 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök előző év októberi áron számított kereskedelme a kivitelben 9,3 százalékkal, a behozatalban 14 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja kismértékben, míg importja több mint tizedével nőtt. A behozatal növekedésében a személy- és áruszállítógépjármű-, valamint az ahhoz kapcsolódó alkatrészforgalom játszott szerepet. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja és importja egyaránt kismértékben nőtt.

Forrás: KSH

A híradástechnikai eszközök importja pár százalékkal emelkedett, míg exportja közel ötödével nőtt, főként a tv- és videokészülékek forgalomváltozásával összefüggésben. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala közel ötödével emelkedett, a növekedésben az elektronikus integrált áramkörök behozatala dominált.

A feldolgozott termékek exportvolumene 10, az importé 16 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele kismértékben, behozatala viszont közel negyedével emelkedett. A műanyag-alapanyagok exportja több mint tizedével haladta meg a tavalyi év azonos időszakára közölt értéket. Közel ötödével nőtt a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele is, főleg az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek forgalmának köszönhetően.

A vas és acél, valamint a színesfém importja ötödével emelkedett, döntően a síkhengerelt vastermékek, a megmunkálatlan alumínium, az alumíniumlap, -lemez és -szalag, illetve a rézhuzalok forgalomváltozása következtében, az egyéb fémtermékek behozatala pedig több mint tizedével nőtt a vasból és acélból készült készáruk kereskedelme miatt.

Az energiahordozók importvolumene 27 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala negyedével nőtt a 2016. októberihez képest. A természetes és mesterséges gáz importja több mint másfélszeresére nőtt.

villamosenergia-behozatal ugyanakkor csaknem 10 százalékkal csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,9, az importé 8,6 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények importja több mint tizedével emelkedett a kukorica és az egyéb pékáru behozatala miatt. Az ital és dohány importja több mint ötödével nőtt, döntően a szivar és a cigaretta importnövekedése eredményeként.

Forrás: KSH

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,9, a behozatalé 11 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 65 millió euróval nőtt, és 866 millió eurót tett ki. Az export 81, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 8,7 százalékkal, a behozatalé 31 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 367 millió euróval romlott, és 372 millió eurós passzívumot mutat.

A kivitel értéke 84,2 milliárd euró (25 997 milliárd forint), a behozatalé 77,2 milliárd euró (23 827 milliárd forint) volt 2017. január–október között.

A kivitel volumene 6,4, a behozatalé 8,9 százalékkal emelkedett a 2017-es év első tíz hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 1,4 milliárd euróval csökkent, és 7,0 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,5, behozatalban 2,1 százalékkal nőtt ebben a periódusban. A cserearány 0,6 százalékkal romlott, a forint az euróhoz képest 1,0 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 1,2 százalékkal erősödött 2017. január–október között a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.