BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősen kezdte az idei évet az export

Januárban a kivitel volumene 11, a behozatalé 10 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakát, az aktívum 698 millió euró volt, amely 135 millió euróval több a 2017. januárinál – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kivitel értéke 8,5 milliárd euró (2625 milliárd forint), a behozatalé 7,8 milliárd euró (2411 milliárd forint) volt januárban. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 10, az importé 9,1 százalékkal nőtt az év első hónapjában – derült ki a KSH gyorstájékoztatójából. A külkereskedelmi aktívum 135 millió euróval nőtt – az egyenleg 22 millió euróval több az első becslésben közölt értéknél.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 9,9 százalékkal emelkedett.

A gépek és szállítóeszközök előző év januári áron számított kereskedelme a kivitelben 12, a behozatalban pedig 9,2 százalékkal nőtt. A közúti járművek exportja és importja több mint tizedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest, amit az importban a személygépkocsik, az exportban pedig a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezett – közölte a KSH.

Forrás: AFP

A feldolgozott termékek exportvolumene 9,1, az importé 16 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele csaknem tizedével, behozatala mintegy ötödével emelkedett. A műanyag-alapanyagok exportja kismértékben haladta meg a 2017. januárit, importja viszont közel tizedével nőtt.

Az energiahordozók importvolumene 15 százalékkal visszaesett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala megközelítőleg ötödével, a természetes és mesterséges gáz importja pedig kismértékben csökkent. A villamos energia behozatalában közel 20 százalékos csökkenés figyelhető meg – teszi hozzá a KSH.

A kivitel volumenének alakulása
Forrás: KSH

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 11, az importé 15 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja kismértékben, importja több mint tizedével emelkedett.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 10, a behozatalé 9,9 százalékkal haladta meg a 2017. januárit. A külkereskedelmi többlet 82 millió euróval nőtt, és 977 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 15, a behozatalé 12 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 53 millió euróval javult, és 279 millió eurós passzívumot mutat – olvasható a statisztikai hivatal közleményében.

Az elemzőket is meglepte az első becslés

Az elemzők várakozásait meghaladta a januári külkereskedelmi aktívum, mert arra számítanak, hogy ebben az évben is mérséklődik az exporttöbblet, bár a csökkenés mértéke enyhébb lesz a tavalyinál.

2017-ben a kivitel 8,2, a behozatal 11,1 százalékkal haladta meg az előző évit és az exporttöbblet 9,725 milliárd euróról 8,082 milliárd euróra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.