BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változatlanul hagyta az MNB az alapkamatot

A Magyar Nemzeti bank monetáris tanácsa változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjét, és nem módosított a kamatfolyosón sem.

A monetáris tanács nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat 0,9 százalékon áll 2016. május 25. óta. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

 

A monetáris tanács szerint az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges az inflációs cél fenntartható eléréséhez

- indokolta a testület keddi döntését.

Megjegyezték, hogy a tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását. Közölték:

az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható.

A grémium fenntartja a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátját, emellett a 2018 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás mértékét legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

A monetáris kondíciók szigorítása még várathat magára

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője nem számít a monetáris kondíciók szigorítására a jövő év elejéig, szerinte akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan is maradhat.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője úgy vélte: az inflációs folyamatok alapján a jegybanknak van még mozgástere és ideje arra, hogy fenntartsa a laza monetáris keretrendszert.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője úgy érvelt: a kamatdöntést után publikált jegybanki állásfoglalásban a fő üzenet nem változott, a monetáris tanács az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is csak 2019 közepére várja, ennek megfelelően ismét hangsúlyozták a laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának szükségességét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.