BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a külkereskedelmi többlet

Márciusban a kivitel volumene 3,2, a behozatalé 0,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakának a szintjétől. Az aktívum 567 millió euró volt, amely 255 millió euróval kevesebb a tavaly márciusinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 6 százalékkal emelkedett. Az év első három hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 2,1 milliárd euró volt a Központi statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Idén márciusban a kivitel értéke 9,1 milliárd euró (2852 milliárd forint), a behozatalé 8,6 milliárd euró

(2675 milliárd forint) volt a KSH pénteken közölt adatai szerint. Az egy évvel korábbihoz képest az export értéke 3,7, az importé 1,1 százalékkal mérséklődött euróban kifejezve.

A külkereskedelmi aktívum 255 millió euróval csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Az egyenleg 9 millió euróval több az első becslésben közölt értéknél.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala az importban 0,3, az exportban 0,4 százalékkal nőtt egy év alatt. A cserearány 0,1 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,9 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékkal erősödött.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A gépek és szállítóeszközök 2017. márciusi áron számított kereskedelme a kivitelben 1,3 százalékkal mérséklődött, a behozatalban 1,4 százalékkal nőtt. A feldolgozott termékek exportvolumene 3,1, az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az energiahordozók importvolumene 6, százalékkal lett kevesebb.

A kőolaj és kőolajtermékek behozatala és kivitele azonos mértékben, megközelítőleg tizedével nőtt, a természetes és mester­séges gáz importja viszont közel a felére esett vissza. A villamosenergia-behozatal tizedével emelkedett.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 13 százalékkal csökkent, az importé 1,2 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja közel felére, importja több mint ötödével mérséklődött.Az ital és dohány exportja kevésbé, importja közel tizedével nőtt.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 3,2 százalékkal csökkent, az onnan érkező behozatalé 0,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 317 millió euróval csökkent, és 623 millió eurót tett ki. Az export 79, az import 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,8, a behozatalé 3,4 százalékkal mérséklődött. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 62 millió euróval javult, és 55 millió eurós passzívumot mutatott.

Az első negyedévben a kivitel értéke 26,1 milliárd euró (8136 milliárd forint), a behozatalé 24 milliárd euró

(7482 milliárd forint) volt.

Az év első három hónapjában a kivitel volumene 4,1, a behozatalé 4,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 44 millió euróval csökkent, és 2,1 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben nem változott, a behozatalban 0,1 százalékkal mérséklődött. A cserearány 0,1 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 0,6 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva viszont 13 százalékkal felértékelődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.