BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

Június 22-ig már több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az utolsó héten minden lehetséges eszközzel segíti a zökkenőmentes átállást. A számlázó programok bekötésével évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhivatal számára.

Az online tesztfelületre, illetve a regisztrációs felületre érkezett adatokból kiolvasható, hogy javult az adómorál – olvasható a pénzügyminisztérium sajtóközleményében.

A tesztfelületre érkező kétmillió számla mellett, a június 18-án megnyitott regisztrációs felületen már 55 ezer felhasználó regisztrált.

A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni, vagyis július elseje után is lehet. Annak ellenére, hogy a regisztráció pillanatok alatt elvégezhető, de – azért hogy ne az első nagy értékű számla kiállítása előtt kelljen ezzel bíbelődni – érdemes a jövő héten sort keríteni erre – hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Fotó: AFP

A NAV nemcsak a fejlesztőknek, a vállalkozásoknak nyújt segítséget, hanem kifejlesztett egy ingyenesen használható – speciális és egyre bővülő szolgáltatásokat nyújtó – online-számla programot. A pénzügyminisztérium szerint tekintettel arra, hogy a kézi számlák adatait is továbbítani kell, célszerű az érintetteknek megfontolni az átállást a számlatömbökről az adóhivatal ingyenes számlázó programjának a használatára.

A tárca hozzáteszi azt is, hogy

az online számlázás bevezetése nemcsak a költségvetési bevételek növelésében, hanem a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelent.

A számla kiállítójánál ugyanis kiváltja a belföldi összesítő jelentést, sőt a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek. Az online számlázás megteremti az áfabevallások adóhivatali kiajánlásának a jövőbeni lehetőségét is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.