BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A célárak megemlítését is tiltja az OPEC

Élesítheti az USA az olajkartell-ellenes jogszabályát, így gyakorolna nyomást Szaúd-Arábiára. Cserébe az OPEC sürgeti tagjait: ne említsenek célárakat, ha az olajpiacról beszélnek.

Kétszázalékos zuhanással 80 dollár alá esett a Brent árfolyama tegnap az amerikai Energiainformációs Ügynökség (EIA) adatai láttán: az amerikai kőolajkészletek 6,5 millió hordóval gyarapodtak az október 12-ig tartó héten. Ez felülmúlt minden várakozást, az elemzők csak 1,6 millió hordós növekedésre számítottak, a megelőző héten pedig csak 6 millió hordóval nőttek a készletek.

Mindez jól jellemzi, mennyire meghatározó az amerikaiak szerepe az olajpiaci árak alakításában. Az árak karbantartására vonatkozó termelői bejelentések, óhajok, vagy csak sugalmazások azonban hamarosan nagyon sokba kerülhetnek az óvatlan piaci szereplőknek.

Fotó: AFP

A Reuters piaci források alapján azt írta, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) sürgette a tagjait, hogy sose említsenek célárakat, amikor az olajpiacról beszélnek. Az OPEC nem hivatalos tiltásának oka, hogy a szervezet aggódik:

Donald Trump élesítheti a NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act) nevű kartellellenes jogszabályt az Egyesült Államokban. A NOPEC-et a 2000-es évek elején írták meg, hogy a piaci verseny torzítása miatt eljárás alá lehessen vonni az OPEC-tagokat és akár azok olajvállalatait is.

A jogszabályt végül sosem szentesítették, az eddigi elnökök mindig megvétózták. Donald Trumpot azonban nagyon zavarja a magas olajár, többször felszólította az olajkartellt, hogy fokozza a kitermelést és az exportot az ár leszorítása érdekében. Mivel azonban az OPEC ezt következetesen megtagadta, most félő, hogy az amerikai elnök előveszi a porosodó tervezetet.

A Reuters több olyan levélről is tud, amelyben egyes OPEC-hivatalnokok kérik a nyilatkozó politikusokat és szakembereket, tartózkodjanak az ár megjelölésétől. A legutóbbi ilyen levél júliusi, az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere, Suhail Al Mazroui küldte a tagoknak.

A Reuters szerint az OPEC-hivatalnokok azt a feladatot is magkapták, hogy lobbizzanak az amerikai szervezeteknél és jogszabályalkotóknál, nehogy hatályossá váljon a NOPEC. A szaúdi olajminiszter, Khalid Al-Falih pedig meg nem erősített források szerint már személyesen is tárgyalt a javaslatról Rick Perry amerikai energetikai tárcavezetővel.

Annak ugyan kicsi az esélye, hogy az amerikai törvényhozás még az idén hatályos jogszabályt farag a parkolópályára tett tervezetből, de az OPEC-tiltás azt mutatja: a szaúdiak komolyan aggódnak a lépés miatt. Különösen most, hogy a Hasogdzsi-ügyben egyre nagyobb a nyomás Rijádon. Amerikai kongresszusi források szerint a jogszabály felélesztésének komoly pártolói lehetnek, ugyanis jó fegyvernek tűnik a szunnita királyság ellen.

Közösen nyomoznak

Recep Tayyip Erdogannal és a török külügyi tárca vezetőjével is találkozott tegnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A legfontosabb téma Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró rejtélyes ankarai eltűnése volt. A felek információt cseréltek egymással: a török hatóságok Szaúd- Arábia ankarai nagykövetségét kutatták át, az amerikaiaknak pedig állítólag megvan Hasogdzsi kihallgatásának felvétele, amelyet az újságíró az okosórájával rögzített. A tárgyalás után azonban nem árultak el részleteket, csak annyit, hogy a török hatóságok a szaúdi konzul lakását is át akarják kutatni. | VG

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.