BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem előzi a román minimálbér a magyart

A magyarországi minimálbéren foglalkoztatottak jelenleg is többet visznek haza, mint amit a keleti szomszédunkban a tervezett emelés után kapnának.

November elsejétől még biztosan nem nő a minimálbér Romániában, ezt Viorica Dăncilă kormányfő jelentette be múlt szerdán. A Maszol.ro információi szerint a kormány még vizsgálja, hogy decembertől, vagy csak jövő év elejétől emelkedjenek a minimálbérek. A román nettó minimálbér még biztosan nem előzi a magyart.

Fotó: AFP

Keleti szomszédunkban differenciáltan emelik a legkisebb béreket, ennek megfelelően a minimálbér bruttó összege – a felsőfokú végzettségűeket és a 15 évnél több tapasztalattal rendelkezőket nem számítva – 180 lejjel 2080 lejre nő,

a minimálbér nettó összege pedig 100 lejjel emelkedve 1263 lej lesz.

A román bruttó minimálbér forintra átszámított összege ezzel 144 ezer forint fölé emelkedne, ami meghaladná a jelenlegi, magyarországi 138 ezer forintos legkisebb garantált bér bruttó összegét. A román dolgozók ugyanakkor továbbra sem visznek többet haza, mint a magyar minimálbéresek, mert még az emelés esetén is a román minimálbéresek jelenlegi árfolyamon számítva 87 840 forintot kapnának készhez adózás után, míg a magyar minimálbér nettó összege 91770 forint.

Vagyis a román minimálbér nem lesz nagyobb a magyarnál, ahogyan azt az Mfor információi alapján kedden mi is megírtuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.