BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszelben újabb büdzsétervezetet tettek le az asztalra

Az újabb tervezet 165 milliárd euró kötelezettségvállalást és 148 milliárd euró tényleges kifizetést irányoz elő.

Előterjesztette a jövő évi uniós költségvetés újabb tervezetét pénteken az Európai Bizottság, miután a társjogalkotó intézményeknek nem sikerült határidőre megállapodásra jutniuk az eredeti javaslatról.

A határidő előző hétfőn járt le, a tagállami kormányok tanácsának és az Európai Parlamentnek addig kellett volna kompromisszumra jutniuk, ami végül nem sikerült.

Fotó: AFP

A szabályok értelmében ilyen esetben az Európai Bizottságnak új javaslatot kell kidolgoznia, amelynek alapján hamarosan újraindulhatnak az intézményközi tárgyalások.

Az újabb tervezet 165 milliárd euró kötelezettségvállalást és 148 milliárd euró tényleges kifizetést irányoz elő, egy-egy milliárddal kevesebbet, mint a korábbi. A brüsszeli testület közölte, hogy a cél a kompromisszum elérése a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó parlament és a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.