BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Számos reform kell a sikeres EU-felzárkózáshoz

Nincs egységes recept arra, hogyan lehet felzárkózni a fejlett országokhoz, mindenesetre az osztrák fejlettségi szint megközelítése jó célkitűzés – mondta a Magyar Nemzeti Bank főközgazdásza.

Ha stabilan elérjük a négyszázalékos növekedést, akkor reális cél a felzárkózás a nyugati uniós országokhoz

– mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a Vállalatirányítás Felsőfokon 2018 konferencián. Mostanra elértük ugyan a teljes foglalkoztatottságot, ám most a meglévő munkaerő képzését kell megoldani annak érdekében, hogy minél magasabb értéket tudjon előállítani. A csaknem 12 ezermilliárd forint EU-s forrás nagy szerepet játszik a növekedésben, az éves bővülésnek nagyjából öt százalékát adja.

Az uniós forrásokért felelős államtitkár szerint az európai megtorpanás a legnagyobb veszély a magyar növekedésre nézve, emellett a kereskedelmi háborút és a Brexitet említette kockázatként.

Fotó: Shutterstock

Nincs egységes recept arra, hogyan lehet felzárkózni a fejlett országokhoz, mindenesetre az osztrák fejlettségi szint megközelítése jó célkitűzés – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főközgazdásza. A felzárkózást nem tekinthetjük automatikusnak, számos reformot kell hozzá végrehajtani, elsősorban a kkv-szektor tartalékait kell mozgósítani. Fontos tényező a bérek megduplázása, ugyanis ha nem nőnek eléggé a keresetek, a magyar munkaerő máshol talál megfelelő fizetést. Palotai Dániel hozzátette:

nem az olcsó, keleti országokra jellemző munkaerővel kell versenyeznünk.

Párhuzamosan létezik két világ Magyarországon: az innovatív, versenyképes nagyvállalatoké és a kkv-ké – mondta Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára. Ezt a különbséget vállalatirányítási rendszerekkel, innovációval, saját termék előállításával és az egyetemek vállalattámogató fejlesztéseivel lehet leküzdeni. A kutatás-fejlesztési ráfordítás a nagyvállalatokra jellemző, hiába költ többet innovációra az államnál a magánszektor, a kisvállalatok továbbra sem újítanak.

Fejlődési pályán

Magyarországnak 2030-ra a régió öt legversenyképesebb országa közé kell tartoznia, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elmondta: hazánk a harmadik negyedévben az EU. 3. leggyorsabban, 5 százalékkal növekvő gazdasága volt, fenntarthatónak tűnik a 4 százalékos bővülés.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.