BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Novemberben zsugorodhatott az infláció

Az üzemanyagárak csökkenése, a bázishatás, a szezonalitás és az alacsony külső árnyomás is a fogyasztói árindex mérséklődését jelzi a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint.

Novemberben 3,4 százalékra mérséklődhetett az infláció az előző havi 3,8 százalékról a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint, igaz, a várakozások elég széles skálán, 3 és 3,9 százalék között mozognak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptemberi Inflációs jelentése 3,2 százalékra számított, bár akkor még nem volt ismert a fogyasztói árindex ősz eleji jelentős felfutása.

Októberhez képest enyhe drágulást jeleznek előre a szakértők, a fogyasztói árindex 0,1 százalékkal nőhet, de ez esetben is nagy az eltérés a szélső értékek között: van, aki fél százalékkal magasabb árindexet vár, és van, aki szerint 0,4 százalékkal alacsonyabb lehetett a fogyasztói kosár.

A maginfláció tovább emelkedhet, az előző havi, 2,6 százalékos mutató 0,1-0,2 százalékponttal is nőhet éves alapon. Az idei átlagos fogyasztói árindex 2,9, jövőre pedig 3,3 százalékos a prognózis szerint.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Novemberben az üzemanyagárak öt százalékkal mérséklődtek, ami már önmagában 0,4 százalékpontos csökkenést jelent az inflációban, és a bázishatás is 0,2 százalékponttal húzta lefelé a mutatót – mondta Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője. Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője úgy számol, hogy az üzemanyagárak 0,3 százalékponttal csökkentik a fogyasztói árindexet. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a szezonalitás mérséklő hatását hangsúlyozta, Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője pedig a külső inflációs nyomás visszafogottságát.

Az üzemanyagárak csökkenése de­cemberben folytatódott, így a mos­tani fogyasztói árindex akár 3,2 százalékra is eshet, míg a maginfláció lassan emelkedve elérheti a három százalékot a következő hónapokban – fejtette ki Nyeste Orsolya. Virovácz Péter is a maginfláció emelkedését prognosztizálja, de az MNB döntéshozói még nem változtatnak a monetáris politika irányán.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.