BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódhat a rali az arany piacán

A lélektani 1300 dolláros unciánkénti ár fölé emelkedett az arany ára az árutőzsdéken. Rövidtávon a dollár árfolyama lehet a meghatározó.

Az arany árutőzsdei árfolyammozgása egyre többek figyelmét kelti fel azóta, hogy a részvénybefektetések kockázata – növekvő volatilitás mellett – fokozódott. A rövid távú trendek mellett azonban érdemes hosszabb, többéves távban is vizsgálni a nemesfém árának alakulását, ugyanis ilyen időtávot áttekintve egyelőre nem beszélhetünk kiugró mozgásról – mondta a Világgazdaságnak Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Négy-öt éve az unciánkénti árfolyam nagyjából az 1150–1350 dollár közötti sávban mozog egy szűkülő háromszögben, amelyből felfelé kitörés esetén 1450 dollárig nyílhat tér a kurzus előtt – tette hozzá a szakértő. Az OTP Föld Kincsei Alapban újra arany long pozíciót nyitott az alapkezelő, nem sokkal azután, hogy a tőzsdei ár emelkedésnek indult a tavaly év végi 1200 dolláros mélypontról.

A következő napokban a dollár árfolyamának alakulása lesz meghatározó, a gyengülése lendületet adhat az aranynak, és a kétnapos Fed-ülés is eredményezhet új megközelítést a nemesfém piacán, Hosszú Ferenc szerint.

Néhány hónapos időtávra a szakértő a dollár gyengülését várja, amely pedig az arany erősödését támogathatja az 1350 dolláros szint eléréséig. Az emelkedést segítheti a 2 és 10 éves amerikai állampapírhozamok közelmúltban látott esése is. Érdekesség, hogy az amerikai kormányzati leállás nehezítette a kereskedést az arany piacán: az utóbbi három hétről nem állnak rendelkezésre adatok a spekulatív long és short pozíciók alakulásáról.

Fotó: Shutterstock

Az Erste elemzői kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy

várhatóan fennmarad a bizonytalanság a tőkepiacokon, ami támaszt adhat az aranynak. Rövid távon szerintük is a dollár kurzusa lesz meghatározó.

A Reuters összesítése szerint a pénteki, 1,8 százalékos, október óta nem látott napon belüli erősödés után az arany árfolyama akkor stabilizálódhat a hét hónapja nem látott magasságban, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem változtat az alapkamaton. Sok múlik azon, hogy Jerome Powell elnök tesz-e utalást az amerikai gazdasági növekedés lassulására vagy a globális megtorpanásra.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.