BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a boltok forgalma

Emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint. Elemzők szerint a reálbérekkel együtt idén lassulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,3, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – áll a KSH gyorstájékoztatójában.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,1,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal
  • emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

    Fotó: Központi Statisztikai Hivatal

    Tavaly a január–novemberi időszakban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

    Lassulhat idén a kiskereskedelmi forgalom növekedése

    Nem lepte meg az MTI-nek nyilatkozó elemzőket a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének novemberi enyhe lassulása, amihez ez előző év magas bázisadatai is hozzájárultak. A reálbérek szerényebb idei emelkedésével összhangban a fogyasztás szerényebb emelkedésére számítanak ebben az évben az elemzők, de a tavalyi 6-7 százalékos egész éves növekedést követő 4-5 százalék közötti ütem még mindig a gazdasági növekedés legfőbb húzóereje marad.

    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja, a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, így összességében a 2017-es 5,6 százalékos növekedést tavaly gyorsabb, 6,3 százalékos növekedés követhette.

    Varga Zsombor, az Erste Bank elemzője az emelkedő bérek, a feszes munkapiac, a fogyasztói bizalom alakulása alapján erős kiskereskedelmi számokat vár decemberre is. Idén némileg alacsonyabb, 4,6 százalékos éves növekedésre számít, ugyanakkor ebben az évben is a belső kereslet maradhat a GDP-növekedés hajtóereje.

    A kiskereskedelem kedvező képet festett

    Alapvetően elmondható, hogy egy-egy felpattanástól eltekintve a kiskereskedelem teljesítménye 2017 vége óta lassul, és a KSH mostani adatai is illeszkednek ebbe a trendbe – kommentálta az adatokat Virovácz Péter az ING makrogazdasági elemzője. Hozzátette,

    ami a részleteket illeti, a bolttípusok növekedési szerkezetében a szokásos év végi mintázatot láthatjuk, vagyis beindult a nem élelmiszertermékek vásárlása.

    Ezen boltok forgalmának 9,1 százalékos éves alapú bővülése a legerősebb adat szeptember óta. Eközben negatív meglepetést látunk az élelmiszer-kiskereskedelemben, ami jóval átlag alatti teljesítménnyel rukkolt elő, de itt vélhetően decemberben számíthatunk egy korrekcióra. Ami a gépjárműüzemanyag-forgalmat illeti, a mutatott növekedés nagyjából megfelel a tavalyi év második felében látott trendeknek – fűzte hozzá az elemző.

    A 2018-as év végéhez közeledve a kiskereskedelem teljesítménye kedvező képet festett, azonban az általános fogyasztási hajlandóság mérséklődése, valamint a magas bázis jelei láthatóak voltak a havi adatközlésekben.

    Előretekintve a 2018-as 6-7 százalékhoz képest inkább az 4-5 százalékos éves alapú növekedés lehet az új tendencia 2019-ben

    – emelte ki Virovácz.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.