BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A járműgyártás húzza az ipari termelést

2018 decemberében az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 5,7 százalékkal bővült – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből. Az elemzők szerint a jó teljesítményért egyértelműen a járműgyártás és az elektronikai szektor felelős.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása nagyobb ütemben nőtt, mint az előző hónapban.

Fotó: AFP

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben bővült az egy évvel korábbihoz képest.

2018-ban a termelés volumene 3,6 százalékkal nagyobb volt, mint 2017-ben.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,5%-kal nőtt.

Két ágazat húzza a szekeret

A KSH szűkszavú kommentárja alapján a jó teljesítményért egyértelműen a két legnagyobb súlyú ágazat, a járműgyártás és az elektronikai szektor felelős – mondja Virovácz Péter, az ING elemzője. Ez is igazolja azon nézetünket, hogy

amikor ez a két ágazat nem képes felpörögni, az az egész ipart visszafogja, míg egy-egy jó teljesítménnyel az összkép is kedvezőbben fest.

A magyar ipar tehát továbbra is meglehetősen koncentrált, ami egy eljövendő válság esetén komoly gondokat okozhat. Egyelőre azonban úgy véljük, hogy az új kapacitások belépésével 2019-ben az ipar képes lesz ismét 4-5 százalékos növekedést felmutatni, habár kétségtelen, hogy a kockázatok inkább lefelé mutatnak. Ennek oka az egyre gyengébb német ipari teljesítmény, valamint a globális növekedés várható lassulása, de az erős belső értékesítés 2018-hoz hasonlóan idén is képes lehet húzni az ipari termelést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.