BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl az ezermilliárdon

A költségvetés az idén 400 milliárd forintot fordít családpolitikai támogatásokra és további 380 milliárd forintot fizet ki családi adókedvezmények formájában.

A költségvetés az idén 400 milliárd forintot fordít családpolitikai támogatásokra és további 380 milliárd forintot fizet ki családi adókedvezmények formájában. A lakástámogatások révén 240 milliárd forint kerül a családokhoz, vagyis a vasárnap bejelentett intézkedések nélkül az idén 1020 milliárd forint jut a célzott területekre – derül ki a 2019-es költségvetés számaiból. A most bejelentett intézkedések várhatóan július 1-jén lépnek hatályba, ezt követően kezdődhet azok folyósítása, ez 40-70 milliárd forintos többletkiadás a költségvetésnek – vagyis a célzott területre fordított költségvetési kiadások már ebben az évben elérik az ezermilliárd forintot.

A kormány azzal számol, hogy 2020-ban a családtámogatási program évi 150 milliárd forintnyi költséget ró a büdzsére. Mivel a jövő évi költségvetési javaslatot majd csak áprilisban nyújtják be, nem okozhat gondot a szaktárcának, hogy forrást találjon a 20 ezermilliárd forintos kiadási tételek között. Az idei 40-70 milliárd forintos forrásra pedig bőven fedezetet nyújtanak az extra adóbevételek, amelyek a tervezettnél magasabb növekedés miatt kerülnek a kincstárba – így finanszírozási oldalról biztosított a kormány akcióterve. A program első pontja a 40 év alatti ifjú házasok kedvezményes hitele: az utolsó, teljes évre vonatkozó adatok szerint 2017-ben 50,5 ezer házasságot kötöttek. Így, ha minden ifjú házas teljes mértékben igénybe venné a kedvezményes hitelt, az is csak évi 500 milliárd forintos kiadással járna. Ám mivel hitelről van szó, jóval kisebb igénybevétellel lehet számolni.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kormány döntött a jelzáloghitelek részbeni elengedéséről is: az utolsó teljes éves adat szerint 2017-ben 91 ezer gyerek született, ám ezek több mint fele első gyerekként érkezett – így a jelzáloghitel-elengedés évi 50-60 milliárd forintjába kerülhet az államnak.

A második gyermek érkezésekor egymillió forintot, harmadik gyermek esetében négymilliót, minden további gyermeknél egy-egy millió forint jelzáloghitelt vállal át az állam. Az, hogy az emelt összegű CSOK-ot a kétgyermekesek és a nagycsaládosok is igénybe vehetik a használt lakások vásárlása esetén is, növelni fogja az igénybevételt, így itt is költségnövekedéssel lehet számolni. Teljesen új intézkedés a legalább négygyermekes nők teljes szja-mentessége. A 2011-es népszámlálási adatok szerint 23 ezer olyan család volt, ahol négy vagy több gyermeket neveltek. A kedvezmény azokat a nőket is érinti, akik négy gyermeket már felneveltek, így 40 ezer fővel és átlagbérrel számolva ez évi 13-14 milliárdos adóelengedés lenne. A tervek szerint a jövőben minden nagycsalád 2,5 millió forint egyszeri támogatást kaphat autóvárlásra, ami a százezer nagycsaláddal számolva akár 250 milliárd forintos kiadással járna, ám a megkötés, amely szerint legalább hétszemélyes új autó vásárlására jár a támogatás, erősen csökkentheti az igénybevételt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.