BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassult a növekedés a járműgyártásban is

A KSH közlése szerint 1,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Idén júniusában az ipari termelés volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,1 százalékkal nőtt. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2019 júniusában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2018 júniusában – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója.

Fotó: AFP

A csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában lassult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása visszaesett.

A termelés az év első hat hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent.

Magyarországot még nem érte el a német feldolgozóipari összeomlás

A tegnapi rendkívül gyenge kiskereskedelmi adat után az ipari teljesítmény némi kárpótlást jelent. Nemcsak, hogy a piaci várakozást felmúlva növekedett az ipari kibocsátás, de még gyorsult is az áprilisi teljesítményhez képest. A májusi 6,1 százalékos munkanaphatástól megtisztított év/év növekedéshez 1,4 százalékos havi alapú (szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított) bővülés társult – írja az ING.

Péter Virovácz, az ING Bank vezető elemzője szerint mindez pont elég volt ahhoz, hogy

semmissé tegye az igen gyenge áprilisi ipari teljesítményt. Ezzel a korrekcióval a második negyedév eddigi teljesítménye csak kis mértékben marad el az első negyedévitől, ugyanakkor tehát továbbra is lassulás látszódik.

Bár a KSH adatközlésében túl sok részleteket nem árult el, de azt igen, hogy a jó teljesítmény gyakorlatilag kizárólag az autóiparhoz köthető, miközben a másik két nagyobb feldolgozóipari ágazat, az elektronikai- és az élelmiszeripar átlag alatti bővülést mutatott fel. Egyelőre Magyarországot tehát érdemben még nem érte el a német feldolgozóipari összeomlás, amelynek újabb jele volt a mai adatközlés a drasztikusan visszaeső rendelésállományról – teszi hozzá Virovácz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.