BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai ipar három éve először fordult leszálló ágba

Az Egyesült Államok részvényei már az előtt estek, hogy az ISM közzé tette volna jelentését.

Kedden az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (ISM) jelentése szerint 49,1 ponton zárt augusztusban – ez pedig a legalacsonyabb érték 2016 januárja óta. Minden 50 alatti érték visszaesést jelent. Az index legutóbb 2016 augusztusában volt 50 alatt – írja a CNN.

Egy 35 hónapos növekedési szakasz zárult le

– nyilatkozta Timothy Fiore az ISM bizottságának elnöke.

Fotó: AFP

Bár egyetlen hónap még nem jelent trendet, gyaníthatóan fordulópont az amerikai gyárak működésében. Az Egyesült Államok részvényei már az előtt estek, hogy az ISM közzé tette volna jelentését, a hírre 400 pont alá estek kedden.

Fiore szerint a kereskedelem a feldolgozóipar „legégetőbb problémája”, mivel azt az export erőteljes visszaesése okozza. Az ISM exportindexe 43,3 pontig esett, ez 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb érték. Az indexet körülbelül 300 gyártó cég havi felmérése alapján számítják ki.

Az ipari szektor megtört és recessziót él át. Ez hivatalos. Az Egyesült Államok világgal folytatott kereskedelmi háborúja a gyártók bizalmát rombolja és az is csoda lesz, ha a szélesebb gazdaság zavartalanul működhet visszaeső gyártás mellett

– mondta Chris Rupkey, Mitsubishi UFJ Financial Group képviseletében a befektetőknek írt jegyzetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.