BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó színben van a fővárosi taxipiac

Néhány év alatt negyedével ugrott meg a taxisok száma Budapesten.

Az idén mintegy 6700-an végeznek személytaxi-szolgáltatást a vonatkozó fővárosi rendeletnek megfelelően – közölte a Világgazdaság megkeresésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Ugyanez a szám 2015-ben még csak 5300 körül alakult, vagyis ehhez a bázishoz képest 2019-re több mint 26 százalékos a növekedés. Ebből az a következtetés vonható le, hogy

bár az utóbbi években történt szabályozási szigorítások miatt sokan féltették a taxis piacot, csak a szegmens cégei koncentrálódtak, de a szolgáltatást végzők tábora egyre bővül.

A BKK-nak azért van rálátása a taxitársaságok tevékenységére, mert a közlekedésszervező évente ad ki a személytaxi-szolgáltató vállalkozásoknak előzetes igazolást arról, hogy megfelelnek-e a fővárosi taxirendeletben foglaltaknak.

A BKK által kiállított előzetes igazolások mellett a Budapest Főváros Kormányhivatalától (BFKH) kikért adatokból is az látszik, hogy a fővárosi taxizás egyre vonzóbb munkakör.

Fotó: VG / Kallus György

A hivatal 2015-től 2018-ig több mint 16 500 budapesti kiterjesztésű tevékenységi engedélyre vonatkozó kérelmet hagyott jóvá. Ebben a már meglévő jogosultságok meghosszabbítása is beleértendő: a pozitívan elbírált taxiskérelmek öt évig érvényesek. Az elutasítások előfordulása minimális, ebben a három évben nem érte el a harminc esetet.

A BFKH az idén eddig 455 alkalommal állított ki jóváhagyást, ezek zömét feltehetően újonnan volán mögé ülő taxisok kérték.

A Világgazdaságnak nyilatkozó minősített taxitársaságok (ezekből tíz van) szintén arról beszéltek, hogy az elmúlt időszakban jelentős létszámbővülés figyelhető meg a piacon. Tamás Miklós, a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet elnöke arról tájékoztatott, hogy a cégnél 900 egyéni vállalkozó taxizik. Szerinte munkaerőhiánnyal csak csúcsidőkben és hét végén kell számolni.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.