BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Johnson: Elérhető a szabadkereskedelmi megállapodás az EU-val

A kormányfő kijelentette: egyedülálló szabadkereskedelmi megállapodásról van szó.

Minden lehetőség megvan arra, hogy Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodást kössön az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után tervezett egyéves átmeneti időszak végéig – mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson, aki a BBC politikai magazinműsorának választási programjában vett részt, kijelentette:

egyedülálló szabadkereskedelmi megállapodásról van szó, mivel Nagy-Britannia a teljes szabályozási harmonizáció állapotában kezd majd hozzá a tárgyalásokhoz az Európai Unióval.

Boris Johnson
Fotó: AFP

A konzervatív párti kormányfő hangsúlyozta, ha pártja megnyeri a december 12-ére kiírt előrehozott választásokat, a kormány semmiképpen nem kezdeményezi az EU-nál a 2020 végéig tervezett átmeneti időszak meghosszabbítását.

Az átmeneti időszak elsősorban a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás elérésére szolgál, de uniós részről többször is hangoztatták, hogy ez ilyen rövid idő alatt lehetetlen, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.