BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-jelentés: csak Málta előzi meg Magyarországot az EU-ban

A Nemzetközi Valutaalap jelentésében megerősíti, hogy 4,6 százalékos növekedést érhet el idén a magyar gazdaság, ami a második legnagyobb az unióban. Ugyanakkor az infláció szintje közel háromszorosa az euróövezet átlagának.

Magyarország a második legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán ismertetett októberi felülvizsgált jelentése szerint.

Az IMF szerdán publikált európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) 4,6 százalékkal nő a tavalyi 4,9 százalék után.

Az adat megegyezik az IMF októberi becslésével, amikor egy százalékponttal javította az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését a tavaszi várakozásához viszonyítva.

Az IMF adatai szerint 5,1 százalékos gazdasági növekedésével idén csak Málta előzheti meg Magyarországot.

A valutalap előrejelzései szerint a magyar gazdaság jövőre 3,3 százalékkal bővül. Ez szintén megegyezik az októberi előrejelzéssel, ami 0,6 százalékponttal múlta felül a tavaszi becslést.

Fotó: Pixabay

Az IMF honlapján megjelent előrejelzés szerint 2021-ben 2,9 százalékkal nő a magyar gazdaság.

Átlag feletti infláció

Az IMF szerdán megerősítette Magyarországra vonatkozó inflációs előrejelzését is. Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 2,8 százalék után az idén és jövőre egyaránt 3,4 százalék lehet.

Tavaszi prognózisában az IMF az idei évre 3,2 százalékos, 2020-ra 3,1 százalékos inflációt jelzett.

A valutalap 2021-re 3,3 százalékos inflációval számol Magyarországon.

Az euróövezetben az idei átlagos infláció 1,2 százalék, jövőre 1,4 százalék, 2021-ben 1,5 százalék lesz az IMF becslése szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.