BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is hasít az építőipar

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 18,7, az egyéb építményeké 17,2 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,2 százalékkal nőtt az augusztusihoz mérten. A III. negyedévben az építőipar termelői árai 9,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt 2019 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest: az épületeké 18,7, az egyéb építményeké 17,2 százalékkal – közölte kedden a KSH. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene

  • az épületek építésében 16,9,
  • az egyéb építmények építésében 21,1 százalékkal nőtt, míg
  • a speciális szaképítés termelése 16,2 százalékkal bővült.
  • Fotó: VG / Vémi Zoltán

    A megkötött új szerződések volumene 60,0 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 98,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Szeptemberben útépítésekre és árvízvédelmi létesítmények építésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

    Fotó: KSH

    Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 7,6 százalékkal elmaradt a 2018. szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal csökkent.

    Az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 28,0 százalékkal emelkedett.

    Tizedével nőttek eddig az építőipari árak is

    A III. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 10,7, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 9,3 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar árai az előző negyedévinél 1,7 százalékkal magasabbak voltak – olvasható a KSH gyorstájékoztatójában.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.