BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább csökkentheti az olajkitermelést az OPEC+

A tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval vettek részt a csökkentésben.

Több döntési lehetőség áll nyitva a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők informális együttműködése, az „OPEC+” márciusi találkozója előtt, beleértve a termelés további csökkentését is.

A szaúdi olajipari miniszter felvetését az Al Arabiya tévécsatorna ismertette.

A második legnagyobb orosz olajipari vállalat, a Lukoil vezérigazgatója az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők között fennálló termeléskorlátozási megállapodás hatályának meghosszabbítására számít a márciusi találkozón

– idézi a Reuters az orosz Interfax hírügynökség jelentését.

Fotó: AFP

Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019 január elsejétől napi 1,2 millió hordóval korlátozta kitermelését az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében.

A tavaly meghosszabbított megállapodás hatálya az idén márciusban jár le. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval vettek részt a csökkentésben.

Brazília még az idén kérelmezi csatlakozását az OPEC-hez – jelentette be Újdelhiben Bento Albuquerque energiaipari miniszter. Az ország 2019-ben vált nettó olajexportőrré, és tíz év alatt az öt legnagyobb exportőrré kíván válni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.