BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottság

Stabilizálódó munkaerőpiaci helyzetről számolnak be az adatok, miután vélhetően a hazai munkaerőpiac elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét.

A 2019. november-2020. januári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 498 ezer volt, 17 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,0 százalékra emelkedett – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 33 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 8,2 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma pedig 24 ezerrel csökkent.

A 15-64 éves férfiak körében a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 425 ezer volt, foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékponttal, 77,1 százalékra nőtt.

A 15-64 éves nők körében a foglalkoztatottak száma 1 millió 990 ezerre csökkent, a foglalkoztatási rátájuk azonban demográfiai okokból 63,0 százalékra nőtt.

Összességében tehát egy stabilizálódó munkaerőpiaci helyzetről számolnak be az adatok, miután vélhetően a hazai munkaerőpiac elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét – írja elemzésében Virovácz Tamás, az ING elemzője.

Fotó: MTI – Komka Péter

A munkanélküliek átlagos létszáma 160 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt, az egy évvel korábbihoz képest 9,5 ezerrel, illetve 0,2 százalékponttal kevesebb – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az ING elemzője szerint a munkanélküliek számát tekintve egyébként minimális, 5 ezer fős emelkedést mutatnak az adatok az előző hónaphoz képest, de továbbra is közel vagyunk a rekord alacsony szinthez.

Talán a legérdekesebb új folyamat, hogy a gazdaságilag aktívak száma már négy hónapja csökkenést mutat, ami a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedésének irányába hat.

A közlemény szerint a férfiakat és a nőket közel azonos szintű munkanélküliség jellemezte, a nők esetében a mutató értéke stagnált, a férfiaknál viszont javult.

A tavaly október-decemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 155 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék volt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2020 január végére 1,7 százalékkal, 250 ezerre csökkent.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában kiemelte: bár éves szinten nőtt, de rövidtávon csökkent a foglalkoztatás a november-januári időszakban.

A foglalkoztatás tehát a tavalyi évben vélhetően tetőzött, rövidtávon érdemi bővülés a kedvezőtlen külső környezet miatt nem várható

– tette hozzá.

Megjegyezte, hogy bár a foglalkoztatás további növelésére még van tér, ehhez képzésre van szükség az inaktívak körében.

Úgy vélte, 2020-ban a magas beruházási ráta segíti a foglalkoztatás növekedését, azonban a kedvezőtlen külső környezet fékezheti azt, így összességében stagnálásra lehet számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.