BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel elégedetlen, Ursula von der Leyen modernizálna

Javában zajlik a hétéves uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó.

Nem vagyunk megelégedve az elkövetkező hétéves időszak költségvetésének tervezetével – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Brüsszelben az Európai Uniónak a hétéves költségvetéséről tartandó rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve.

Hozzátette, hogy a nettó befizető államok között sem született még meg a közös állásfoglalás.

Aktív szerepet fogunk vállalni abban, hogy megoldást találjunk a különbségek áthidalására, de nem biztos, hogy sikerülni fog. A helyzet elég összetett. Az uniónak meg kell felelni több elvárásnak, például a mezőgazdaságban dolgozók részéről, ugyanakkor a költségvetést modernizálni kell

– hangoztatta.

Merkel a többi között utalt arra, hogy a keletnémet tartományoknak még mindig szüksége van az uniós támogatásokra.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Von der Leyen: modern költségvetésre van szükség

Modern költségvetésre van szükség, amely válaszol az Európai Unió előtt álló kihívásokra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a 2021 utáni, hétéves uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve csütörtökön.

Von der Leyen újságíróknak nyilatkozva kijelentette, ha Európa a jövőben jólétet akar lakosainak, akkor az innovációba és a fejlesztésbe kell befektetnie. Ezt a következő hétéves költségvetés vitáján a tagállami vezetőknek figyelembe kell venniük.

Szavai szerint csütörtökön kemény és hosszú tárgyalás várható.

A bizottsági elnök Charles Michel múlt héten nyilvánosságra került költségvetési javaslatát jó kiindulópontnak nevezte. Üdvözölte, hogy új alapok révén kívánja biztosítani a fosszilis energiahordozók kiváltását a zöld energiára, valamint azt, hogy első alaklommal biztosítana saját bevételi forrást a műanyaghulladék hozzájárulásokból, illetve a kibocsátás-kereskedelemből származó többletpénzek által.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.