BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kamatemelés megfoghatja az inflációt

Hatékonynak bizonyult a jegybanki eszköztár átalakítása, a hozamgörbe laposodott, az inflációt visszafogja a forintesés megállítása.

A bankközi kamatok egészen addig tovább emelkedhetnek, amíg a koronavírus terjedése le nem lassul – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője 2–3 százalék közötti tízéves állampapírpiaci hozamokra számít, a három hónapos Bubor 1 százalék körül alakulhat, igaz, nagy a piaci bizonytalanság.

Fotó: Kallus György / VG

Komoly eredményt ért el a jegybank az eszköztár átalakításával, a tízéves referenciahozam 3,4-ről 2,4 százalékra csökkent, míg a 12 hónapos Bubor 0,8-ről 1,2 százalék fölé emelkedett – hangsúlyozta Varga Zoltán. A hosszú futamidőn biztosított, gyakorlatilag korlátlan likviditás és a rövid futamidejű többletpénz kiszívásával a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elérte azt a célját, hogy ellaposítsa a hozamgörbét – mondta az Equilor elemzője. Regős Gábor szerint az MNB-nek több célnak is meg kell felelnie, ezek közül csak egy a hozamgörbe ellaposítása.

Kiemelt figyelmet kell fordítani az inflációra és a forint árfolyamára. Bár a hozamgörbe nem lett sokkal laposabb, ám meredekebb sem, ami a hektikus piacon eredmény, hiszen a feltörekvő országok kockázata válságokkor megugrik, s ez rendre a hosszú hozamok esésében csapódik le.

Az inflációban elsősorban a forintárfolyam alakulása játszhat szerepet a következő időszakban, az MNB-nek sikerült megfordítania a hazai fizetőeszköz esését, ám további erősödés – 330–340 forintos eurószint – lenne kívánatos – magyarázta a Századvég szakértője. Varga Zoltán leszögezte: az alacsony nyersanyagárak miatt az idén nem kell a magas infláció miatt aggódni, bár az élelmiszerek és a gyógyszerek drágulhatnak.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.