BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesülnek a jegybanki célok

Nem változik a jegybanki eszközrendszer, ám kedden bejelenthetik az állampapír-vásárlási program részleteit. A forint ismét gyengülő trendet mutat az MNB jövő keddi ülése előtt.

Várhatóan nem változik a jegybanki eszközrendszer, mivel a jegybank elérte kitűzött célját, a hozamgörbe ellaposítását és a forint stabilizálását

– mondták szakértők a Világgazdaságnak. Finomhangolás viszont lehet, a keddi kamatdöntő ülésen először értékelik a frissen bevezetett monetáris eszközök hatékonyságát, és a korábban bejelentett állampapír-vásárlási program feltételeiről is dönthet a testület.

A fogyasztói árindex jelentősen csökkent, viszont a maginfláció emelkedett, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank az olajár bezuhanása következtében az árnyomás enyhülését várja a következő hónapokban.

Fotó: Kallus György / VG

Módosulhat azonban a várakozás, ha most vagy a következő hetekben a forint kereskedése ismét az április elején látott 365 közeli szintek felé venné az irányt.

Külföldi elemzők figyelmeztetnek, hogy a kockázatok a szigorítás irányába tolódnak el addig, amíg a forint piaci helyzete volatilis marad.

A Goldman Sachs szerint

továbbra is nyomás alatt lesznek a feltörekvő piaci devizák,

ráadásul ezek az eszközök negatív hangulatban a piaci átlagnál nagyobb mértékben veszítenek értékükből. Az elemzőház három hónapra 365, hat hónapra 355, egy évre pedig 350 forintos euróárfolyamot jelez előre.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában:

Maradnak a monetáris feltételek

Lejtőn maradhat a forint

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.