BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brit szolgáltatási szektor soha nem zuhant ekkorát

A BMI-mutató eddig példátlan csökkenése brit hazai össztermék 7 százalék körüli zuhanására vall.

A kedden ismertetett friss adatok szerint rekordmélységbe zuhant áprilisban a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitásának mérőszáma az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban 13,4-re esett a márciusi 34,5 és a februárban kimutatott 53,2 után.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 13,4-es áprilisi szolgáltatási BMI-mutató a szektor aktivitásának összeomlására vall.

A keddi adatismertetés az IHS Markit modellszámításai alapján azt jelenti, hogy a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit BMI-mutatója a februári 53,0-ról és a márciusban mért 36,0-ról áprilisban 13,8-re esett.

Ez messze a legalacsonyabb szint azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelzi, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása szabadesésszerűen zuhan.

Tim Moore, az IHS Markit gazdasági kérdésekért felelős igazgatója a keddi adatsorhoz fűzött kommentárjában kiemelte: a történelmi távlatú összehasonlításban az áprilisi BMI-mutató a brit hazai össztermék (GDP) 7 százalék körüli zuhanására vall negyedéves összevetésben.

Moore szerint azonban a visszaesés ennél is nagyobb lehet, mivel a BMI-felmérések nem terjednek ki az egyéni kisvállalkozások nagy többségére és a kiskereskedelemre.

Ezzel londoni makrogazdasági elemzők is egyetértenek.

Samuel Tombs, az egyik legnagyobb londoni piaci elemzőház, a Pantheon Macroeconomics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza az áprilisi szolgáltatási BMI-adatok keddi ismertetése utáni helyzetértékelésében kifejtette: a cég várakozása szerint a brit GDP-érték 15 százalékkal esik az idei év második negyedében az első három hónaphoz mérve.

Tombs hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy

az első májusi aktivitási adatok alapján már valamelyes élénkülés látszik, jóllehet a járvány megfékezését célzó korlátozásokat a brit kormány még nem enyhítette.

A közgazdász e jelek között említette, hogy a május 4-én zárul egy hétben a brit gazdaság energiafogyasztása 7 százalékkal emelkedett az előző hét naphoz képest.

Fotó: AFP

Hozzátette:

a Pantheon Macroeconomics azzal számol, hogy a harmadik negyedévben a brit gazdaság a várható élénküléssel együtt is csak a második negyedévi hatalmas zuhanás felét tudja behozni.

Más nagy londoni házak hosszabb távon is jelentős növekedési veszteségeket valószínűsítenek.

A Capital Economics várakozása például az, hogy a brit GDP-érték még 2022 végén is 5 százalékkal alacsonyabb lesz annál a szintnél, amelyet a Covid-19 járvány nélkül a brit gazdaság addigra elérhetett volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.