BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig milliók folyamodnak segélyért az Egyesült Államokban

Immár a tizedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

A vártnál kevésbé csökkent és továbbra is milliókra rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint

az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 2 millió 123 ezer volt a május 23-án zárult héten,

ami 323 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 2 millió 446 ezernél.

Elemzők ennél valamivel jobb adatra, 2 millió 100 ezer segélykérelemre számítottak.

Immár a tizedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

Tíz hét alatt nagyjából 41 millióan vesztették el munkájukat, de közülük azért sokan már találtak újabb munkahelyet.

Miután a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó szigorú intézkedések miatt szinte teljes egészében leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult.

Fotó: Johannes EISELE / AFP

Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely azóta folyamatosan csökken.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg,

665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 436 ezerrel, 2 millió 608 ezerre süllyedt a május 23-án zárult héten. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. Tavaly ilyenkor 218 ezer 250-en állt a mozgóátlag.

Jó hír, hogy február utolsó hete óta először nem emelkedett, hanem csökkent a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a május 16-val végződött héten, mégpedig 3 millió 860 ezerrel, 21 millió 52 ezerre süllyedt. Elemzők emelkedésre, azaz sokkal rosszabb adatra számította, 25,75 milliós számot vártak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont még mindig emelkedett, 760 ezer 250-nel, 22 millió 722 ezer 250-re.

Áprilisban rekordszámú, 20,5 millió munkahely szűnt meg, míg márciusban 881 ezer.

A munkanélküliségi ráta áprilisban 14,7 százalékra ugrott a márciusi 4,4 százalékról. Februárban még 50 éves mélyponton, 3,5 százalékon állt a munkanélküliség az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének negyedét viszi el a folyó negyedévben, sőt egyes elemzők 40 százalékot is elképzelhetőnek tartanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.