BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 282 ezer fővel nőtt a munkanélküliség

A munkaügyi központokban nyilvántartott álláskeresők száma meghaladta a 3,8 milliót az év negyedik hónapjában.

A spanyol munkanélküliség mintegy 8 százalékkal, több mint 282 ezer fővel nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium kedden.

A munkaügyi központokban nyilvántartott álláskeresők száma meghaladta a 3,8 milliót az év negyedik hónapjában.

  • A legtöbben, 219 ezren a szolgáltatási szektorban kerültek utcára, ami 8,76 százalékos növekedést jelent ebben az ágazatban.
  • Az iparban csaknem 27 ezerrel, 8,92 százalékkal,
  • az építőiparban pedig 25 ezerrel, 7,8 százalékkal nőtt az állástalanok száma.
  • Területi bontásban Katalóniában maradtak legtöbben, több mint 50 ezren munka nélkül, amelyet Madrid és Valencia tartományok követnek 41 ezer és 38 ezer új munkanélkülivel.

    A minisztérium kiemelte:

    áprilisban minden korábbinál többen, csaknem 5,2 millióan részesültek munkanélküli ellátásban az országban.

    Ez a szám azonban tartalmazza azokat a munkavállalókat is, akiknek munkaviszonyát a koronavírus-járvány miatt átmenetileg szüneteltetik a munkáltatók.

    Fotó: AFP

    A járvány hatása március 13-a óta mutatkozik meg a növekvő munkanélküliségi adatokban, és különösen fokozódott a húsvéti nagyhét időszakában, amikor általában jelentősen csökkenni szokott a munkanélküliség. Április végére ismét mérséklődött az emelkedés – hívta fel a figyelmet a szaktárca.

    Spanyolországban márciusban, 9,3 százalékkal, több mint 302 ezer rel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ami a valaha mért legrosszabb havi eredmény. Ezt megelőzően a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt a gazdasági válság idején.

    A spanyol kormány múlt pénteken jelentette be, hogy

    az idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 13,8 után, amely jövőre 17,2 százalékra csökkenhet.

    A járványt megelőzően jelzett várható 1,6 százalékos gazdasági növekedés helyett 9,2 százalékos GDP-csökkenésre számítanak.

    Spanyolországban, ahol a világon a második legtöbb, 218 011 fertőzöttet igazoltak eddig, a járvány miatt március 15-e óta van érvényben szükségállapot. Számos termelőágazat leállt, bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák, és néhány kivétellel az üzletek többsége is.

    A korlátozásokat hétfőtől kezdték fokozatosan feloldani, 50 nap után először nyithattak ki a 400 négyzetméternél kisebb területű üzlethelyiségek szigorú biztonsági előírások mellett. Várhatóan június végéig négy, egyenként legalább két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.