BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apránként szivárognak vissza a vásárlók

Csökkenő kosárértéket, de némileg növekvő vásárlószámot hoztak az első napok az időseknek fenntartott, 9–12 óra közötti védett idősáv kivezetésével.

A 65 év felettieknek fenntartott, 9 és 12 óra közti védett vásárlási idősáv kivezetésével élénkült a forgalom az áruházakban – derült ki a Világgazdaság körképéből, amely élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó szuper- és hipermarketek és diszkontok megkérdezésén alapult. Van olyan üzletlánc, ahol a korlátozás múlt szerda éjféli feloldása óta a vásárlószám 10 százalékkal nőtt, az értékesítés viszont csak 6-8 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy csökkenő vásárlói kosárérték mellett emelkedik a tranzakciószám, de volumenben és értékben is jelentős még az elmaradás a veszélyhelyzet előtti időszakhoz képest. Lapunk kérdésére több helyen elmondták, hogy

forgalmi szempontból jókora különbségek mutatkoznak a budapesti és a vidéki áruházak között: a fővárosban ugyanis számottevő kiesést okoz a kasszákban a turisták távolmaradása.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Miközben rendre éket ver a hazai tulajdonú és a külföldi hátterű hálózatok közé a legtöbb szakpolitikai kérdés, mint például a plázastop vagy a különadó megítélése, az időseknek fenntartott háromórás idősávval kapcsolatban azonban egységesen fejezte ki aggályait a kiskereskedelmi szakma.

A veszélyhelyzet lejárta után a szakmai szervezetek és az áruházláncok hétköznap három- helyett kétórás sávot javasoltak fenntartani az időseknek (hétfőtől péntekig reggel nyolctól tíz óráig látogathatták volna az üzleteket), hétvégére pedig a korlátozás feloldását kérték. Ez ügyben a szakmai szervezetek több szaktárcánál lobbiztak, az Agrárminisztériumnál és az Innovációs és Technoló­giai Minisztériumnál is. A megfontolás mögött az a lényegében általános tapasztalat állt, hogy a 65 év felettieknek fenntartott időszak első felében valóban sokan éltek a lehetőséggel, a másodikban viszont kongtak a boltok az ürességtől.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.