BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennek az adatnak örülhetnek a franciák

Rekordmértékben csökkent a munkanélküliek száma Franciaországban.

Franciaországban még soha nem csökkent olyan jelentősen a munkanélküliek száma havi összevetésben, mint idén júniusban, ami a gazdaság fokozatos újraindulásával függ össze.

A munkaügyi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy májushoz képest júniusban 204 ezer 700-zal zuhant a munkanélküliek száma Franciaországban 4 millió 220 ezer 900-ra.

A koronavírus-járvány miatt tavasszal takaréklángra tették a gazdaságot Franciaországban, ahol az elbocsátások miatt áprilisban rekordszintre, 4 millió 575 ezer 500-ra emelkedett a munkanélküliek száma.

Franciaországban a szigorú korlátozásokat május 11-étől kezdték fokozatosan feloldani.

A munkaügyi minisztérium munkanélküliségi rátát nem közöl, majd csak az INSEE francia statisztikai hivatal. Az idei első negyedévben a munkanélküliek aránya 7,8 százalék volt, a legalacsonyabb 2008 utolsó negyedéve óta.

Az INSEE számításai szerint a június végével záródott három hónapban a hazai össztermék (GDP) 17 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, amikor 5,3 százalék volt a visszaesés.

Fotó: AFP

A statisztikai hivatal előrejelzése szerint a folyó harmadik negyedévben a GDP már akár 19 százalékkal is nőhet és további 3 százalékkal az utolsó negyedévben.

Amennyiben a gazdaság teljesítménye az INSEE számításai szerint alakul,

akkor a francia GDP idén mintegy 9 százalékkal zsugorodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.