BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százmilliárdnyi adóbevétel esett ki

Az idei 3,8 százalékos deficit teljesíthető, ha a gazdaság felpörög, és visszafogja a költekezést a kormány, a Pénzügyminisztériumban azonban már megkezdték a hiánypálya újraszámolását.

A GDP-arányos hiány idén 3,9 százalék lehet, jövőre pedig 3,3 százalékra mérséklődhet a deficit – mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, a kormány újraszámolja a hiánypályát, mivel a járványhelyzet bevezetése rendkívüli kiadásokat okozott, és a gazdaság újraindítása kapcsán is felmerülnek költségek. A 2020-as költségvetésben szereplő 1 százalékos hiánycélt már áprilisban 3,8 százalékra emelte a kormány, és a kieső bevételek és a váratlan költségek miatt tovább nőhet. A pénzügyi tárca vezetője szerdán bejelentette, hogy

60 milliárd forintnyi hitelt vett fel Magyarország az Európa Tanács Fejlesztési Banktól, amelyet a járvány elleni védekezésre költhet a kormány.

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu

Varga Mihály hozzátette: a vírus elleni harc költségei elérték a 600 milliárd forintot. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a kormány által várt, szűk 4 százalékos deficit elérhető, az elmúlt évekhez hasonlóan átcsoportosításokkal, a kiadások visszafogásával lehet meg a hiánycél.

Eközben a Kopint-Tárki a korábbi 4 százalékos deficitvárakozást 5,2 százalékra rontotta, miközben a 2020-as költségvetésben eredetileg 1 százalékos hiányt tervezett a kormány.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.