BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Augusztusra helyreállt az ipari termelés

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a volumen az egy évvel korábbi szinten maradt.

Az ipari termelés volumene 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól 2020 augusztusában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a második becslésében. A csökkenés mértéke 34,8 százalékkal volt kisebb az áprilisi mélypont óta. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 6,8, áprilishoz képest pedig 56 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene 2,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A feldolgozóipari exportértékesítés több mint 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,6 százalékkal mérséklődött, míg a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 0,9 százalékkal nőtt. Az ipar belföldi értékesítése 4,4, ezen belül a feldolgozóiparé 6,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 1,6, a csekély súlyú bányászaté 33 százalékkal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A közúti gépjármű gyártásának volumene 13,1 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 1,0 százalékkal mérséklődött.

Fotó: Shutterstock

A feldolgozóipari termelés mintegy 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,8 százalékkal emelkedett.

A két legnagyobb alágazat közül jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 31, míg a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 60 százalékkal bővült. A híradástechnikai berendezés gyártása ugyanakkor 76 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék termelése az előző év azonos hónapjához hasonlóan alakult (+0,3 százalék), a külpiaci eladások növekedésének és a hazaieladások csökkenésének az eredőjeként.

A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, tartósítás, húskészítmény gyártása 8,5, míg a második legjelentősebb italgyártás 3,8 százalékkal mérséklődött. Az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósítás bővült a legnagyobb mértékben, 140 százalékkal. Jelentősen, 46 százalékkal emelkedett a növényi, állati olaj gyártása is. A kisebb súlyú villamos berendezés gyártása 8,7 százalékkal nőtt, főként a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutása miatt.

Egy havi növekedés után a vegyi anyag, termék gyártásának kibocsátása augusztusban 5,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, elsősorban a műanyagalapanyag-gyártás visszaesése miatt. A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 10,1, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 16,1 százalékkal (az alágak közül a legnagyobb mértékben)csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az ipari termelés Észak-Alföldön (14,8 százalékkal), Nyugat-Dunántúlon (6,0 százalékkal), valamint Pest régióban (1,6 százalékkal) nőtt. A többi régióban 2,8 és 15,0 százalék közötti volumencsökkenést mért a KSH, a legnagyobb mértékűt Budapesten. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 15,6 százalékkal nagyobb volt a 2019. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 4,0, az új exportrendelések 17,7 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2020. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 11,0 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 11,6, míg a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 7,4 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.