BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa-szerte bizonytalanná vált a gazdaság élénkülése

Az EB az uniós államháztartási hiány jelentős növekedését várja.

Az Európai Unió gazdasága a koronavírus-járvány miatti sokkhatást követően a rendkívüli intézkedések fokozatos megszüntetésével újra erőre kapott, a világjárvány új hulláma miatt kialakult fokozódó bizonytalanság azonban megszakítja a gazdaság élénkülését – közölte az Európai Bizottság a csütörtökön.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta:

  • az Európai Unió egészének gazdasága idén 7,4 százalékkal zsugorodik,
  • 2021-ben 4,1 százalékos,
  • 2022-ben pedig 3,0 százalékos bővülést érhet el.
  • Az előrejelzés szerint az euróövezet gazdasága 2020-ra 7,8 százalékos zsugorodást, majd 2021-ben 4,2 százalékos, 2022-ben pedig 3 százalékos növekedést ér el. Sem az euróövezetben, sem az EU-ban nem várható, hogy a gazdasági teljesítmény 2022 végére visszaálljon a világjárványt megelőző szintre.

    Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

    A járvány eltérő gazdasági következményekkel járt az unión belül, ezért a helyreállítási kilátások is különbséget mutatnak. Ez a vírus terjedését, az annak megfékezése érdekében hozott népegészségügyi intézkedések szigorúságát, a nemzetgazdaságok ágazati összetételét és a nemzeti szakpolitikai válaszintézkedések hatásfokát tükrözi – emelte ki az uniós biztos.

    Az idén EU-szerte az államháztartási hiány jelentős mértékű növekedése várható.

    Az euróövezet GDP-arányos összesített államháztartási hiánya a tavalyi 0,6 százalékról 2020-ban körülbelül 8,8 százalékra emelkedik, majd 2021-ben 6,4 százalékra, 2022-ben pedig 4,7 százalékra csökken.

    Az államháztartási hiány emelkedésével összhangban az előrejelzés azt valószínűsíti, hogy az euróövezet GDP-arányos összesített államadóssága a 2019-es 85,9 százalékról

  • 2020-ban 101,7 százalékra,
  • 2021-ben 102,3 százalékra,
  • 2022-ben pedig 102,6 százalékra emelkedik.
  • Az euróövezetben a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján mért infláció 2020-ban átlagosan 0,3 százalék lesz, majd az olajárak stabilizálódásával 2021-ben 1,1 százalékra, 2022-ben pedig 1,3 százalékra emelkedik.

    Fennáll annak a kockázata, hogy a világjárvány által a gazdaságban okozott károk elmélyülnek és kiterjedtebbé válnak. A pénzügyi piaci stressz kialakulásának veszélye szintén a lefelé mutató kockázatok közé tartozik. Pozitív tényező lehet, hogy a károk helyreállítását célzó uniós helyreállítási program valószínűleg a várakozásokat felülmúló lendületet ad majd az európai gazdaságnak.

    A prognózis szerint

    Magyarországon a tavalyi 4,6 százalékos növekedés után a GDP az idén 6,5 százalékkal csökken,

    ami fél százalékkal kevesebb a legutóbb, június elején kiadott előrejelzésben közölt adatokhoz képest.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.