BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő héten dönt a kormány a járványügyi szigorításokról

A kormány 12 millió adag vakcinát kötött le, ezek összesen 36 milliárd forintba kerülnek majd.

A kormány a szerdai ülésén értékelte a járványügyi helyzetet, a jelenlegi szabályok december 11-ig lesznek érvényben, kéthetente értékelik majd az intézkedések eredményeit, mert azok hatása a bevezetésük után 8-10 nappal később láthatók. Jövő szerdai ülésén fogja a kormány az eddigi intézkedések eredményességét vizsgálni, és dönteni a további intézkedésekről, amennyiben azok szükségesek lesznek – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Hozzátette,

a fertőzöttek és az elhunytak száma is magasabb a tavaszi időszakhoz képest, de a fertőzöttek számához viszonyítva kevesebb az elhunytak aránya, mint tavasszal,

amely az egészségügyi dolgozók lelkiismeretes munkájának is köszönhető.

Gulyás Gergely
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A vakcinákról elmondta,

  • az Oxfordban fejlesztés alatt álló vakcinából 6,5 millió adagot kötött le a kormány,
  • az amerikai, harmadik tesztelési fázisban lévő vakcinából 4,360 milliót,
  • illetve a Pfizer 94 százalékos hatékonyságúként reklámozott oltóanyagából pedig 4,439 millió adagot,
  • tehát csak ennél a három vakcina esetében 12 millió adagot vehet a kormány, amely összesen 36 milliárd forintba kerül majd.

    A miniszter lemondása szerint

    pénteken veszi kezdetét a szociális intézményekben a tesztelés – a tesztelésen való részvétel önkéntes – jövő héten hétfőtől pedig az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és egészségügyi intézményekben is megkezdődik.

    Az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal tudják elvégezni a vizsgálatokat, ahol viszont segítségre van szükség, ott a fővárosi és megyei kormányhivatalok fogják megszervezni a teszteléseket. Kétfős csapatok jönnek létre, összesen 15 ezer feladatellátási helyen kell 191 ezer ember teszteléséről gondoskodni, ez azt jelenti, hogy körülbelül ezer csapat lesz, amelyben harmad vagy negyedéves orvostanhallgató az egyikük, és egy csapatnak naponta három helyen kell tesztelniük ahhoz, hogy egy hét alatt minden tesztet elvégezhessenek.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.