BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb munkanélküli volt októberben

Az újabb korlátozások nyomán megugrott az inaktívak száma.

Augusztus–októberi időszakban

a munkanélküliek átlagos létszáma 202 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt

- közölte a KSH. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer fő volt, 38 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott, miközben a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma 17 ezerrel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma pedig 25 ezer fővel csökkent. Mivel a munkanélküliség és a foglalkoztatás szintje is csökkent, összesen 53 ezer fővel több lett az intaktív.

Azoknak a száma növekedett elsősorban, akik – a járvány terjedése és az ismételten bevezetett korlátozások miatt – nem kerestek munkát.

Fotó: Eric BARADAT / AFP

Októberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 451 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 31 ezer fővel, a tavaly októberihez képest pedig 72 ezer fővel kevesebb.A 20–64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 75,6 százalék volt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, amit Magyarország – a koronavírus-járvány miatti átmeneti visszaesést követően – ismét elért.

A munkanélküliség átlagos időtartama 11,0 hónap volt, a munkanélküliek 31,4 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

A nőket továbbra is magasabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a férfiakat, az előző év azonos időszakához képest azonban a férfiak körében következett be nagyobb mértékű növekedés a mutató értékében.

Ötödik hónapja csökken a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a legfrissebb adatok szerint 2020 novemberében 296,5 ezer regisztrált álláskeresőt tartott számon. Bár az előző év azonos időszakához képest ez mintegy 50 ezer fős növekedést jelent, kiemelendő, hogy a járványhelyzet ellenére a mutató már ötödik hónapja csökken. A kormány gazdaságvédelmi intézkedései tehát érdemben segítették a munkaerőpiac stabilitásának megtartását, a munkahelyek megőrzését – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.