BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengült az euró, csökkennek az európai részvényárfolyamok

A járvány újabb hulláma fokozta a nyomást a kormányokon, hogy gyorsítsák fel a védőoltási kampányokat.

Gyengült az euró a főbb nemzetközi devizákhoz képest hétfőn az európai kereskedésben, és csökkentek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek is a kockázatkerülés jegyében, mivel a koronavírus-járvány terjedése rontja a gazdasági növekedési kilátásokat.

Az euró hétfőn napi minimumán, 1,2133 dolláron háromheti mélypontra gyengült, míg a japán fizetőeszközzel szemben, 126,56 jenen ötnapos mélypontra esett az árfolyama.

Ha tovább gyengül a közös európai deviza, a dollár viszonylatában az 1,20-as, a japán jen esetében pedig a 123,5-ös szint jelenti a következő támaszt.

Szerte a világban továbbra is emelkedik az új koronavírussal megfertőződöttek száma: hétfőn már megközelítette a 91 milliót az igazolt esetek száma, a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytaké pedig a kétmilliót.

Fotó: Pixabay

A járvány újabb hulláma fokozta a nyomást a kormányokon, hogy gyorsítsák fel a védőoltási kampányokat, illetve hosszabbítsák meg vagy vezessék vissza a betegség terjedését akadályozó korlátozásokat.

Ezzel együtt a hatásos védőoltások tömeges terjesztésének hatására a befektetők bizalma kezd visszatérni. A hétfőn közölt adatok szerint januárban már visszatért a koronavírus-válság előtti szintre a Sentix gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői bizalmi indexe, javult az aktuális befektetői környezet és a kilátások megítélése is.

Hétfő délután öt óra körül az euró 1,2151 dolláron forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon 0,54 százalékkal gyengült a múlt heti záróértékéhez képest. A jenhez képest 0,25 százalékot veszített értékéből az euró, 126,69 jenen állt az árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.