Belátható időn belül lendületet kaphat az infláció

A jegybank kivárhatja, amíg nyáron újra mérséklődik a drágulási ütem.

Nem várható a kamatkondí­ciók változtatása a monetáris tanács jövő keddi ülésén – mondta a Világgazdaság kérdésére Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője. Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője sem vár lépést, úgy véli, a januári kamatdöntő ülésen elhangzottakat hangsúlyozhatja ismét a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Legkorábban a március 23-i ülésen módosíthat a monetáris politikáján az MNB, ekkor jelenik meg ugyanis a saját, frissített makrogazdasági előrejelzése

– tette hozzá a szakértő. A jegybank tegnapi egyhetes betéti tenderén egyébként nem változtatott a rátán, 0,75 százalék maradt az eszköz kamata.

Ha a feltörekvő piacokkal – köztük Magyarországgal – szembeni bizalom tovább emelkedik, elképzelhető, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát 15 bázisponttal csökkenti a jegybank

– hívta fel a figyelmet az Equilor elemzője. Az egyhetes betéti kamat ezzel a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjére csökkenne.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Varga Zoltán ezenfelül nem várja a monetáris politika komolyabb átalakulását 2021-ben. Halász Ágnes rámutatott: az elmúlt hetekben nőtt a monetáris politika alakulásának bizonytalansága.

A globális infláció emelkedése, a nyersanyagok drágulása és a gazdaság nyitása után várható keresetbővülés miatt a hazai pénzromlás is gyorsabb lehet a korábban vártnál.

További nyomást helyezhet a fogyasztói árindexre, hogy a minap publikált GDP-adat jóval kedvezőbb volt a prognózisoknál, így az infláció jelentősen megugorhat. Az UniCredit Bank szakértője szerint a növekvő inflációs hatás ellenére az MNB a következő kritikus hónapokban stabilan tarthatja a kamatkondíciókat.

Az elkövetkező időszakban emelkedő inflációval szembesülhetünk, akár a 2–4 százalékos jegybanki célsávból is kiléphet a fogyasztói árindex, ám a nyári hónapokban 3 százalék körüli szintre mérséklődhet a drágulás üteme

– hangsúlyozták korábban lapunknak az elemzők. A hullámzást a tavaly tavaszi lezárások alatt bezuhanó infláció miatt kialakult bázishatás okozza. Halász Ágnes 2021-re 3,1 százalékos átlagos fogyasztói árindexet vár, az adószűrt maginfláció ezzel párhuzamosan 2,6 százalék lehet. Varga Zoltán 3,3 százalékos drágulási ütemmel kalkulál, ami továbbra is magas, 4,1 százalékos maginfláció­val jár együtt. Az MNB a decemberi Inflációs jelentésében 3,5-3,6 százalékos pénzromlást, 3,8-4 százalékos maginflációt és 2,8-3 százalékos adószűrt maginflációt prognosztizált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.