BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennek a hírnek a Görögországba autóval utazók örülni fognak: szabad az út Szerbiába

Sorra nyitnak ki a turisták előtt a dél-európai országok, most már autóval is könnyebb lesz lejutni a görög tengerpartra.

Szerbiában keddtől megszűnt minden olyan intézkedés, amely az országba történő belépésre vonatkozik a koronavírussal összefüggésben, azaz

bármely országból érkező állampolgár negatív teszt vagy oltási igazolás nélkül léphet be Szerbiába.

A belépéskor történő oltási igazolás vagy negatív koronavírusteszt felmutatási kötelezettségét korábban a szerb és az uniós állampolgárok esetében szüntették meg, illetve azt is figyelembe vették, hogy milyen a járványhelyzet abban az országban, ahonnan az utazó érkezett.

BELGRADE, SERBIA - SEPTEMBER 18: Cars wait at a border gate as people entering Serbia are checked due to new measures against coronavirus (Covid-19) imposed today as new coronavirus infections continue to increase, in Belgrade, Serbia on September 18, 2020. Aleksandar Niciforovic / Anadolu Agency (Photo by Aleksandar Niciforovic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: ALEKSANDAR NICIFOROVIC / AFP

Oltási igazolás nélkül lehet Görögországba utazni

A nyári szezon kezdete előtt, május elsején, vasárnap feloldotta a Covid–19-re vonatkozó beutazási korlátozásokat a külföldi és belföldi járatokra vonatkozóan Görögország polgári légi közlekedési hatósága.

Eddig csak az oltottak és a betegségen átesettek mehettek a dél-európai országba, illetve azok, akik felmutatták negatív tesztjüket. Az éttermek és a kiskereskedelmi üzletek is visszatérnek a rendes nyitvatartáshoz, a vásárlók már oltási igazolása nélkül, de maszkkal léphetnek be az egységekbe.

A Reuters szerint Görögországban erős évre számítanak, az idén elérhetik a 2019-es látogatottság 80 százalékát.

Olaszország és Horvátország is kinyitott

Ugyancsak május elsejétől az Olaszországba belépőknek nem kell többé kitölteni a járványügyi előírások miatt az adataikat rögzítő online űrlapot (PLF nyomtatvány), ugyanakkor május 31-ig még igazolni kell az oltottságukat, amit negatív teszttel válthatnak ki. 

Továbbá eltörlik az oltási és védettségi kötelezettséget, vagyis sem munkavégzéshez, sem más tevékenységhez nem kell felmutatni igazolást. Május elsejétől június 15-ig továbbra is FFP2 típusú maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, köztük a buszokon, metrón, vonatokon és hajókon is, valamint az iskolákban, mozikban, színházakban, más benti tömegrendezvényen, valamint a kórházakban és más egészségügyi intézményekben, idősotthonokban.

Horvátországba szintén május elsejétől a határátlépésre a koronavírus-járvány előtti feltételek érvényesek, azaz megszűnt minden beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.