BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok országban csikorgó fékezés várható a gazdaságtól

Magyarország nem tudja magát teljesen függetleníteni a külső környezet romlásától, de elkerülheti a recessziót, ami több európai országban is reális forgatókönyv a VG-nek válaszoló szakértők szerint.

Az európai háztartások egyre nehezebben viselik az emelkedő árakat, emiatt több ország is stagflációval nézhet szembe. Magyarországon ez egyáltalán nem valószínű – mondta a VG-nek Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője –, miután az elmúlt időszakban megszaporodtak a növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek, sőt van, aki már a recessziót sem zárja ki. Lapunk érdeklődésére Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésben megerősítette: valóban jöhet egy erőteljes visszaesés, ennek már az Egyesült Államokban és Németországban is láthatók a jelei, de Magyarországon fennmaradhat a növekedés.

Mindenesetre Suppan Gergely szerint „sok országban csikorgó fékezés lesz”. Bár a világgazdaság nem, de egy-egy ország technikai recesszióba csúszhat, azaz gazdaságának teljesítménye két egymást követő negyedévben is eshet.

Magyarország ebből kimaradhat, az év elején ugyanis valóságos bérrobbanás zajlott, miközben a munkaerő-kereslet továbbra is erős, a külföldi működő tőke pedig valósággal ömlik hazánkba

– sorolta az okokat.

Az elemző szerint igaz, hogy erősen függünk a globális folyamatoktól, de van annyi tartalék a magyar gazdaságban, hogy olcsón megússza a fékezést. Ha az első negyedévben a csiphiány nem fogta volna vissza az autóipart, akkor nem 8,2 százalékos lett volna a növekedés, hanem 9.

A Magyar Bankholding előrejelzése szerint 5,9 százalékos lesz az idei éves bővülés.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki az elemzők közül a legalacsonyabb idei GDP-növekedést várja – 2,5 százalékosat –, úgy látja, az elmúlt időszakban nem oldódott Magyarország függése a külső környezettől, sőt azáltal, hogy a monetáris és a fiskális politika szigorításába kezdett, elveszett az a koronavírus-válság előtti lehetősége is, hogy élénküljön, ha Európában vagy a világban lassulás kezdődne. Márpedig a lassulásnak szerinte nagyon nagy a valószínűsége, már az idén összejöhet a technikai recesszió.

MNB egyhetes betét change rate index befektetés investment strategy stratégia money pénz growing növekedés growth value of stock tőzsde or deposit metaphot, investment concept, 3d render billboard banner template mockup with place for text and logo
Fotó: Shutterstock

A várható energiakrízis miatt főként a téli hónapok lehetnek kritikusak, de akár már a harmadik negyedévben is mínuszba kerülhet a növekedés.

A magyar gazdaság függetlenedését mutatja ugyanakkor, hogy elmúlt években a hazai ipar mintha elvált volna némettől, amire a Raiffeisen Bank vezető elemzője több magyarázatot is adott.

Magyarországon új ágazat van születőben, az elektromos akkumulátorok szinte nulláról indult gyártása, amely az évtized második felére fontos európai bástya lesz, a magyar gazdaság méretéhez képest pedig jelentős tortaszeletté válik

– emelte ki Török Zoltán.

Rámutatott, hogy abban a hagyományos autóiparban függünk erősen Németországtól, amelyet nagyon megviseltek ugyan a beszállítói láncok zavarai, de amelynek sajátos szerkezete nem képezhető le egy az egyben a német autóiparral. Harmadik magyarázata szerint volt előrelépés a hazai feldolgozóipar egyes ágazataiban, ezek alapvetően függetlenek a német ipartól. Ilyen az élelmiszer- és az építőipar.

Arra már Pásztor Szabolcs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára mutatott rá, hogy a magyar gazdaság világgazdasági kitettsége továbbra is jelentős: a Világbank adatai szerint a hazai külkereskedelmi forgalomnak a GDP-hez mért aránya nagyjából 160 százalékos. Szerinte rövid távon lehetetlen megszüntetni ezt a függést, de közép- és hosszú távon is csak enyhíteni lehet. Ez pedig mindenképpen meghatározza a magyar mozgásteret.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.