Az euró csak azoknak az országoknak jó, akik elég erősek és felkészültek ehhez: létezik egy olyan elemzés, amely szerint eddig csak Németország és Hollandia nyert a közös deviza bevezetésén – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a kecskeméti Neumann János Egyetemen az On the Edge of Times – Return of the 1940s and the 1970s (Az idők peremén – A 40-es és a 70-es évek visszatérése) című könyvének a bemutatóján. „Mi is vállalnánk az eurót – tette hozzá –, de ehhez Magyarországnak is felkészültnek kell lennie.”

2015.03.24. Matolcsy György, Windisch László és  Balogh Ádám a MNB sajtótájékoztatóján. Fotó: Móricz-Sabján Simon 2015.03.24. Matolcsy György, Windisch László és  Balogh Ádám a MNB sajtótájékoztatóján. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A jegybankelnök szerint az euró több problémával is szembenéz, és az eurózóna létrehozásakor két nagy hiba is történt: az egyik, hogy az új közös deviza globális szerepre tört, és kihívta az addig egyeduralkodó dollárt, a másik pedig, hogy létezik egy északi és egy déli része az euróövezetnek, így lehetetlen akár egyetlen olyan döntést is hozni, amely mindkettőnek jó.

A jegybankelnök szerint új, kettős világrend van kialakulóban, amely az USA és Kína köré épül. Ebben viszont nem lesz helye egy harmadik szereplőnek – Európának –, tehát 

az Európai Egyesült Államok koncepciója, bár időről időre visszatér, nem a helyes irány. 

Európának ezzel szemben – véli a jegybankelnök – az innováción alapuló fejlődésre kell koncentrálnia. A legfontosabb azonban – hangsúlyozta –, hogy mindenben a fenntarthatóság felé kell haladni, hiszen csak úgy lehet rend a világban, ha a működése fenntartható.

Az elnök kijelentette: a jövőben az lett volna az ideális állapot, ha az USA és Kína közösen, együttműködve játszik domináns szerepet, ám most már úgy tűnik, hogy kettős világrend van kialakulóban – a hidegháború új fajtáival. 

A nyugati, liberális és neoliberális elveken nyugvó gondolkodást egyébként – mutatott rá Matolcsy György – a különlegességtudat szövi át, amelyen ugyanakkor túl kell lépni, és figyelembe venni, hogy nemcsak egyfajta gondolkodás és nem csak egy helyes út van a világban.

Kína ezzel szemben két, százéves terv alapján működik: az első, az 1921-től 2021-ig tartó időszak során visszaállították az államszervezet működését, a második periódusban pedig – amely 1949-ben indult, és még most is tart – a világ vezető erejévé kívánnak válni. Ez ugyanakkor nem a nyugati világgal való szembenállást jelentin– emelte ki a jegybankelnök.